Dramatisk kystlandskap - Island

Island er spekket med dramatiske landskap med vulkaner, lavafelt og fjellformasjoner, og deler av kystlinjen er heller intet unntak. På sørsiden av Snæfjellsnes bryter de sorte, loddrette klippeveggene opp av sjøen og danner flotte kontraster mellom sjø, klipper og de gresskledde markene oppå. Klippene gir også gode hekkemuligheter for ulike sjøfugler, bl.a. Lundefugl, så det yrer av liv og røre.

Det å stå på kanten av disse klippene og titte ned i den frådende sjøen gir en spennende følelse av å være i ett med denne dramatiske naturen. Jeg fikk ihvertfall litt gele i knærene og et snev av adrenalinkick av opplevelsen.


Kystlandskapet her er oppstått som følge av konstante bølgeslag mot de størknede lavastrømmene. Den sorte lavaen er porøs og lar seg vaske bort litt etter litt i det værutsatte miljøet. Resultatet er en fryd for øyet - om man liker de voldsomme kontrastene.


Sjøen spiser seg innover lavafeltet og vasker bort litt og litt. De hardeste partiene er de som holder lengst mot sjøens herjinger. I bakgrunnen sees to høye lavapillarer som kalles Londrangar. Lavapillarene er rester av kjernen i en vulkan. Den består av mye hardere/tettere lava og har derfor stått mot sjøens herjinger. Tårnene er henholdsvis 75 og 61 meter høye og rager godt opp i landskapet.


Det dramatiske utseende på disse traktene har gitt grobunn for mange myter og historier om området. Blant annet har de gresskledde slettene mellom Londrangar og fjellet Svalthulfa aldri vært utnyttet til å lage høy av bøndene, da man mente at gresset der tilhørte de underjordiske som bodde i området. Når man vet at det finnes massevis av lavagrotter og tunneler under sletten er det ikke så vanskelig å forestille seg hvordan disse mytene har oppstått.

Flere reisetips til Island finner du her:
Blue Lagoon på Island - luksus i lyseblått
Thingvellir i oktober - en fargeeksplosjon
Sjømat rett fra havet - havsafari ved Stykkisholmur
Roadtrip Snæfjellsnes: Reisetips Island del 1
Roadtrip Snæfjellsnes: Reisetips Island del 2 
Reisetips Island - Sveve over Reykjavik


Følg oss i sosiale medier:

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,