Roadtrip Snæfjellsnes: Reisetips Island del 1

Ønsker du å reise på oppdagelsesferd på Island anbefaler jeg en ting: lei en bil! Da har du full frihet til å stoppe opp for å fotografere, ta en liten picknick i et krater, bade i en varm kilde, ta små stikkveier og best av alt; bestemme ditt eget tempo for å nyte all den dramatiske og spektakulære naturen. Vi tok først turen mot Sagaland og Snæfjellsnes på vår lille roadtrip på Island!

Isbreen på Snæfjellsjøkul er omkranset av et dramatisk lavalandskap
Ytterst på Snæfjellsnes ligger vulkanen Snæfjellsjøkul med en krystallhvit isbre på toppen. Området er en av Islands nasjonalparker. Vårt mål var å runde vulkanen og oppleve naturen og landsbyene langs hele neset, og ikke minst få med oss litt av historiene, mytene og segnene som er knyttet til mange av stedene.

Kontrastene i fjellformasjonene forsterkes av en stripe sollys mellom skyene.

Fra vi forlot det tett bebygde området rundt Reykjavik åpenbarte den flotte naturen seg. Den ene fjellsiden bø på mer kontraster enn den andre, og vi må bare stoppe opp for å fotografere det flotte landskapet.
Vakkert!

Vegetasjonen klamrer seg fast i den bratte fjellsiden

Flotte blåfarger i det vulkanske landskapet

Borgarnes

Første skikkelige stopp tok vi i Borgarnes. Sulten begynte å gnage, og på  Landnåmsenteret (Settlement Centre) inntok vi en herlig lunsj.

Lunsj i Landnåmsenteret.
Foruten en bugnende lunsjbuffet fikk vi også med oss en av de to utstillingene på senteret, historien om Egils saga (historien om en av de første innbyggerne som bosatte seg på Island) Egil var en brutal viking med sans for poesi, og historiene om ham er både brutale og dramatiske. Han var bl.a. totalt ustyrlig som barn og begynte å drikke med de voksne allerede som 4-5 åring.

Islandshester på Snorrastadir gård.
Neste stopp på ruten var for å oppleve naturen fra et litt annet perspektiv enn i bil; fra hesteryggen. På Snorrastadir gård fikk vi tildelt hver vår islandshest og hjelm, og så la vi ut på en tur langs stranden nedenfor Eldborg krateret. For meg som ikke er så stødig på hesteryggen var det veldig greit med en liten rolig islandshest, en stødig turleder i front og at tiden var begrenset til en time. For dem som virkelig trives på hesteryggen arrangeres det også 3 dagers turer i området fra gården og utover mot Snæfjellsjøkul.

Eldborg krater. 
Hadde vi hatt litt mer tid i området skulle vi tatt oss en spasertur opp i Eldborg krateret. Og, ja, det går an å klatre oppi det og nyte medbrakt lunsj eller bare ta en pust i bakken. Mellom Eldborg krateret og hovedveien ligger det også en liten varm kilde som lokalbefolkningen elsker å bade i. Plass til 2-3 stykker om gangen og holder ca. 40 grader. Se etter varm damp som stiger opp fra lavalandskapet for å lokalisere kilden. NB! Kjenn alltid på vannet først da temperaturen styres av naturen selv. Dette gjelder alle varme kilder i det fri.

Lavalandskapet er både dramatisk og vakkert. 

Små gårder ligger spredt mellom de høye vulkanene og kraterne.

Nytelse for øyet!

En rød vulkan og lavastrøm-landskap.

Naturen kommer i mange fasonger.

Sort lavalandskap
Godt å få opp igjen blodsukkeret etter rideturen.
En liten biltur og masse flott natur senere inntok vi nystekte vafler med hjemmelaget rabarbrasyltetøy, krem og varm kaffe på Fjoruhusid (link til facebookside) nær Hellnar. Akkurat det vi trengte etter en time på hesteryggen.

Fjoruhusid ligger litt for seg selv helt ned mot sjøen.
Fjoruhusid er åpen i sommersesongen og har en liten, men god meny. Vafler, kaffe, smørbrød og hjemmelaget fiskesuppe er blant tingene de serverer. Selve kaffistuen har 6 små bord inne, og noen få bord/benker utenfor på terrassen. Utsikten er det ikke noe å si på...

Utsikt over sjøen ved Fjoruhusid
Snæfjellsjøkul i høstfarger
Vafler og kaffe gjorde godt, og vi fortsatte med friskt mot i retning siste aktivitet for dagen, lavagrotteklatring.

Vi ser tydelig elvene av lava som har strømmet nedover fjellet

Den høstlige rødfargen i landskapet kommer av bl.a. det tette dekke med blåbærbusker. Øverst ser vi vulkanen som har forårsaket disse lavastrømmene.

Rødlilla blåbærbusker 

Nedgangen til Vatnshellir lavagrotte
Vi skulle klatre ned i  Vatnshellir lavagrotte, og beskrivende nok var nedgangen  merket med Undirheimar, eller underverden. Mange av de historiske sagaene og mytene på Island handler om akkurat underverden og de som bor under jorden, og etter å ha vært i lavagrottene er det ikke vanskelig å forestille seg hvordan disse mytene har oppstått. For å besøke Vatnshellir må man gå med en guide, da inngangen er låst. Vi ble utstyrt med hjelm og lykt og måtte være veldig forsiktig med hvor vi tråkket. Grotten ble ikke åpnet for publikum før i 2011 og er ikke tilrettelagt for turister på egen hånd, selv om der er satt inn to lange vindeltrapper for å lette fremkommeligheten. 

Tydelige spor etter flere omganger med lavastrømmer sees på veggene i grotten
Nederst i Vatnshellir er det en liten sprekk i gulvet hvor det finnes kildevann. Vi fikk smake på det, og jeg må innrømme at det er noe av det beste vannet jeg noen gang har smakt!

Lavagrottene og tunnelene er formet av glovarme lavastrømmer som sakte men sikkert stivnet på utsiden men var flytende på innsiden. Det harde skallet ytterst dannet etterhvert taket på huler og ganger under bakken. Inngangene til lavahulene har kommet til syne ved at deler av tunnelene har kollapset og gjort hulrommene tilgjengelig. De antas at de fleste lavagrotter på Island ennå ikke er oppdaget.

Vær med videre på vår roadtrip på Island i neste innlegg...

Flere reisetips til Island finner du her:
Blue Lagoon på Island - luksus i lyseblått
Thingvellir i oktober - en fargeeksplosjon
Sjømat rett fra havet - havsafari ved Stykkisholmur
Roadtrip Snæfjellsnes: Reisetips Island del 1
Roadtrip Snæfjellsnes: Reisetips Island del 2 
Reisetips Island - Sveve over Reykjavik


Følg oss i sosiale medier:

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,