Marrakech - nr.1 reisemål for 2015!

Når verdens største reisenettsted for brukerstyrte reiseråd og reiseanmeldelser, TripAdvisor, presenterer sin liste med topp 25 destinasjoner for 2015, troner den fantastiske Marokkanske byen Marrakech helt øverst! Har du besøkt byen er sjansene svært store for at du er helt enig. Marrakech byr på en herlig miks av tradisjon og modernitet, og følelsen av å bevege seg mellom flere tidsaldre merkes virkelig på alle sanser her.

Djemaa el Fna i Marrakech  på kveldstid! Sentrum av Marrakech
Byens hovednerve og samlingspunkt nummer en er markedsplassen Djemaa el Fna, og dette gjelder både for turister og lokalbefolkningen. Når du ankommer her er det som å trå inn i verden slik den var for hundrevis av år siden. Lukter, lyder, stemning og atmosfære setter deg mentalt tilbake i tid.

Djemaa el Fna har en betydelig funksjon for utbredelse av tradisjonell marokkansk musikk og dans, og ikke minst den muntlige fortellerkunsten, og er derfor på UNESCOs liste over de mest betydningsfulle områder for formidling av muntlig og immateriell kulturarv. Her opplever du alt fra slangetemmere, brødselgere, vannselgere kledd i tradisjonelle drakter, juiceboder og ellers et svært stort spekter av gateselgere i alle mulige former. Gå ikke glipp av historiefortellerne, som med masse innlevelse og fantastisk fortelleregenskap trollbinder sine tilhørere. Historiene fortelles gjerne på Arabisk eller Berber og det kan være begrenset hva du får med deg av innhold, men stemningen og hvordan publikum reagerer er svært spennende å føle på. Les mer om Djemaa el Fna her


Mange boder og aktiviteter på Djemaa el Fna på dagtid

I tilknytning til Djemaa el Fna finner du Souken. I Souken finnes overbygde gater på kryss og tvers med mengder av salgsboder, verksteder og butikker med nesten alt du kan tenke deg. Her er ulike områder for ulike vareslag, så i en gate kan du finne kun skinnhandlere og i en annen keramikkboder, krydder og urter eller tekstiler. Husk at prisene i Souken er kunstig høye, og det er vanlig å prute for å gjøre en "god" handel.

I Souken finner du det meste du kan tenke deg...og litt til!

Overnatting
Når du besøker Marrakech kan du velge å bo på et klassisk resort utenfor bykjernen, et av de mange luksuriøse hotellene i sentrum eller i en av de superkoselige riadene. For å få den ultimate Marokkanske opplevelsen foretrekker jeg å bo i Riad. En Riad er som regel et ombygget familiehus som fungerer som hotell/bed and breakfast. Tradisjonellt fungerte disse husene som bosted for storfamiliene, og det bodde gjerne 4 generasjoner under samme tak.

Rooftop terassen på Riad Alegria i Marrakech

Der er selvsagt ulik standard, fasiliteter og størrelse på riadene, men felles for dem alle er at de har en åpen gårdsplass midt i bygningen som fungerer som oppholdsrom, serveringsområde og til felles aktiviteter. Noen riader har også store takterrasser med frokostområde, solstoler og et lite basseng. Rommene i en Riad er ofte veldig ulike, men smakfullt innredet med moderne komfort og tradisjonelle marokkanske detaljer og elementer. Vær beredt på å måtte forsere bratte trapper for å komme opp til de øverste rommene. Heis finnes ikke.

To av riadene jeg har bodd på er Riad Chorfa og Riad Alegria som begge ligger sentralt plassert i områdene rundt Djemaa el Fna.

Avslapping på Riad Chorfa i Marrakech

Spise
Krydder og matduftene som preger byen pirrer virkelig appetitten, og skal du oppleve god marokkansk mat til en ok penge, bør du unngå restauranter med direkte utsikt eller tilknytning til Djemaa el Fna. Mange av cafeene og restaurantene der ligger mye høyere i pris og lavere i kvalitet på mat enn i andre områder. Det anbefales likevel å ta en kopp kaffe, forfriskning eller myntete med utsikt over markedsplassen for bare å snuse inn atmosfæren, enten på dag eller kveldstid.

Tradisjonell Marokkansk mat tilberedes og serveres gjerne i en Tajine 

Marrakech Food Tours
For en kvalitets matopplevelse på små, lokale spisesteder, hvorfor ikke gå på en guidet marokkansk mat-tur i byen? Der er flere firmaer som tilbyr slike turer og viser frem mange av de små og bortgjemte kafeer, bakerier og restauranter. Vi fikk fantastisk service og ikke minst det ypperste av marokkansk mat sammen med Amanda og Youssef i Marrakech Food Tours. De arrangerer både lange og korte mat-turer både for individuelle og grupper.

Dar Moha
I en gammel Riad i gåavstand fra markedsplassen finner du denne eksklusive restauranten. Her får du tradisjonelle marokkanske smaker og retter servert på de mest fargerike måter, og det er nesten ikke mulig å ikke bli overveldet av både interiøret, servicenivået, smakene og stemningen.

Koselig og sval stemning på Dar Moha i Marrakech

Her er det mulig å innta både lunsj og kveldsmåltid, og begge deler er unik på sin måte. På dagtid fungerer plassen som en herlig, skyggefull hage, og måltidet nytes i en oase med banantrær, fuglekvitter og skilpadder som tusler rundt på gulvet. På kveldstid benyttes lyseffekter og musikk, og det skapes en eksotisk og intim stemning. Maten er yppelig, og det anbefales å bestille bord i god tid, spesielt om du tenker å besøke Dar Moha i helgene.

Fargerike grønnsaker servert i enda mer fargerike skåler hos Dar Moha


Bo-Zin
Den eksklusive og asiatisk/nord-afrikansk inspirerte restuaranten og klubben Bo-Zin er ypperlig for et godt kveldsmåltid etterfulgt av klassisk klubbstemning.

Elegant innredning på Bo-Zin i Marrakech. (foto: Bo-Zin) 
I lokalene er det innredet ulike områder for ulike formål som spiseplasser, bar og loungeområder, i tillegg til en stor hage med masse sitteplasser og barområde. Vi spiste oss gjennom en tasting menu under vårt besøk, og det kan ikke sies annet enn at alt var fantastisk! Restauranten ligger litt utenfor det gamle sentrum av Marrakech, men er vel verdt turen.

Mange smaker og mange retter hos Bo-Zin 
Kokekurs
Om du vil både spise marokkansk mat og lære å lage den, kan et kokekurs være tingen. Jeg deltok på et kokekurs i regi av Riad Shorfa hvor vi i tillegg til å lære hvordan maten ble laget, også var med på innkjøp og forberedelser til måltidet. Svært eksotisk å handle kjøtt og grønnsaker på markedene istedenfor i supermarkeder som vi er vant til. I kurset inngikk selvsagt også en grundig gjennomgang av de vanligste krydderne som benyttes i marokkansk kokekunst. Les mer om kurset og finn oppskrifter her


Aktiviteter og utflukter i Marrakech
I tillegg til å bare rusle rundt og oppleve folkelivet i Marrakech kan du bl.a. få med deg vel bevarte historiske bygninger, områder og spennende parker.

Majorelle Garden
Majorelle Garden er en botanisk hage som ble påbegynt på 1920-tallet av den Franske kunstneren Jaques Majorelle. Over en periode på 40 år utviklet han hagen slik den fremstår idag. Hagen inneholder en stor samling kaktuser samt mange andre planter og trær som han brakte med seg fra reiser over hele verden. Drøm deg bort i en oase av planter, blomster, fontener, elver og fargerike dekorelementer og bygninger. Ta gjerne en av de berømte hestedrosjene både til og fra hagen. Les mer om Majorelle Garden her

Fargerikt i Majorelle Garden 
Ben-Youssef Madrasa
Ben-Youssef Madrasa er en gammel koranskole fra 1570. Skolen fungerte i flere århundrer som et tilflukts- og opplæringssted for kunnskapshungrige unge, og kan på det meste ha huset rundt 900 studenter. Skolen ble lagt ned i 1960, og senere restaurert som et historisk monument. Det ble åpnet opp for publikum i 1982. Skolens interiør og utsmykking er en fryd for øyet, så beregn god tid om du interesserer deg for lekre detaljer.

Ben-Youssef Madras

El Badi Palasset 
El Badi Palasset er restene etter en stor palass bygget på slutten av 1500 tallet. En stor åpen plass med avdelte nedsenkede hageseksjoner er beplantet med appelsintrær, og på de høye murene som omkranser området sitter det flokker med storker som vokter over sine store reir. Å rusle her er en herlig avveksling fra støy, støv og inntrykk fra den hektiske bykjernen. Det er også et museum tilknyttet El Badi Palasset.

El Badi palasset

Dagsutflukter
Har du litt flere dager i Marrakech kan det være spennende også å oppleve andre byer og steder i området. Du finner tilbud om spennende ekskursjoner som går over 1 eller flere dager hos Sahara Experience, en lokal turoperatør i Marrakech. Hva med en dagstur til den sjarmerende kystbyen Essaouira, eller en utflukt som tar deg over High Atlas fjellene til Ait Benhaddou og Ouarzazate, med sine verdensberømte filmlokasjoner.

Essaouira - et yndet sted for bl.a. kitere
Om du har mer tid kan du også være med på turer som går over flere dager, med bl.a. camping i Sahara ørkenen eller sykling i fjellene.

Takk til Visit Morocco og Sahara-Experience.com. Reisetipsene kommer fra bloggturer til Marokko gjort i samarbeid med disse. 

Følg oss i sosiale medier:Etiketter: , , , , , , , , , ,