Reisetips Marokko - Eksotiske Djemaa el Fna i Marrakech

Djemaa el Fna er en stor markedsplass i Marrakech, plassert i Medinaen, gamlebyen. Det er her man virkelig kan kjenne byen på kroppen, med alle sanser, samtidig. Markedsplassen grenser på den ene siden mot Souken, som er et overbygget handelsområde med hundrevis av små butikker, salgsboder og verksteder. På andre siden ligger det bygninger med kafeer, hoteller, butikker og en stor park.

Djemaa el Fna på kveldstid. Magisk!
På dagtid er Djemaa el Fna et sammensurium av brødselgere, slangetemmere, tradisjonelle vannselgere, juiceboder og ellers et svært stort spekter av gateselgere i alle mulige former. Mot ettermiddagen dukker det opp musiker og dansegrupper som opptrer, og historiefortellere, som med masse innlevelse, trollbinder sine tilhørere. På grunn av plassens store funksjon for utbredelse av tradisjonell musikk og dans, og ikke minst den muntlige fortellerkunsten, er den på UNESCOs liste over de mest betydningsfulle områder for formidling av muntlig og immateriell kulturarv.

Her selges det meste av ting og tang fra de utallige salgsbodene.

Skal det være en palme?

Mot kveldstid forandrer plassen igjen karakter, og det popper opp minirestauranter over et stort område. Her grilles, kokes, kuttes og serveres det meste av matretter fra små vogner, og duften av krydder, grill og brent tre henger tungt over hele Djemaa el Fna. Grunnet en litt annen hygienestandard enn hjemme i Norge ble vi anbefalt å ikke kjøpe mat fra disse vognene, men bare det å være tilstede er garantert en matopplevelse i seg selv.

Røyken fra de mange matbodene stiger opp og legger seg som et teppe over Djemaa el Fna


Noen av tilbyderne på plassen kan være ganske så pågående og veldig direkte i sine salgstriks, så om du ikke er interessert i tingene eller tjenestene deres, så vis det tydelig. Damene som maler med Henna har sine helt egne triks som ihvertfall overrumplet meg. Mens jeg stod å filmet over plassen, tok en av damene den ledige hånden min og begynte å dekorere i en voldsom fart. Så da stod jeg der, bondefanget, med hånden full av mer eller mindre vellykket hennadekor. Når hun etterpå forlangte 300 dirham for "oppdraget" var det bare å starte forhandlingene.

Brød, frukt, nøtter og andre godsaker på rad og rekke


Tar man bilder av tilbyderne på markedsplassen forventes det at man betaler for det. 20-30 dirham er helt vanlig å avkreve ivrige hobbyfotografer for å stille seg til disposisjon som fotoobjekt. (15-20 norske kroner) Unnlater man å betale, eller man fotograferer folk uten å spørre, kan man risikere å bli kjeftet huden full. Det er kanskje ikke så rart når mange av dem som oppholder seg her på plassen lever av å være nettopp fotoobjekter. De samme fotoreglene gjelder forresten også for mange av utsalgsstedene i Souken. Vil man ha bilde av lokale folk, koster det ofte penger.

Et glass rykende varm myntete - og utsikt over hele Djemaa el Fna anbefales

For å få skikkelig oversikt og et lite avbrekk fra den livlige plassen anbefales en tur opp i en av restaurantene som ligger inntil plassen. Fra balkongene kan man innta en kopp myntete i rolige omgivelser samtidig som man har utsikt over hele markedsplassen. Et avbrekk kan være hyggelig uansett tid på dagen, men stemningen man kan nyte fra toppene en sen kveldstime, er rett og slett magisk.

Bloggreisen til Marokko ble organisert av Norske reiseblogger i samarbeid med våre sponsorer Visit Morocco og Sahara Experience


Følg oss i sosiale medier:

Etiketter: , , , , , , , , , ,