Marokkansk kokekurs i Marrakech (med oppskrifter)

Stadig flere destinasjoner tar de reisendes økende ønske om å lære, oppleve, delta og smake på de lokale matspesialitetene på alvor. Gode matkurs ledet av profesjonelle kokker eller entusiastiske matelskere gjør at vi kan bringe med oss hjem ny kunnskap om råvarer, krydder, tilberedningsmetoder og serveringsteknikker.
I Marrakech deltok jeg på et artig kokekurs og lærte det mest grunnleggende om hvilke krydder og råvarer som benyttes i Marokkansk matlaging, og hvordan man tilbereder klassiske retter.


Før kokekurset kunne starte måtte det selvsagt handles inn råvarer, og det ble gjort like ved Djemaa el Fna, den store markedsplassen i Marrakech. Les mer om Djemaa el Fna her Utvalget av ferske grønnsaker var helt enormt, men standarden på både boder og vekter var av en helt annen enn hva vi er vant med her i Norge.

Det bugnet av friske grønnsaker på markedet

Manuelle vekter av eldre årgang ble brukt til å veie alle grønnsakene
Alle råvarene velges nøye ut av kokken og alle hjelperne
Både grønnsaker og kjøtt til måltidet ble kjøpt på markedet, akkurat slik innbyggerne selv handler sine råvarer. Noen store supermarkeder så vi ikke i det hele tatt i bykjernen av Marrakech, og innkjøpene ble derfor gjort hos de som er spesialister på akkurat sine råvarer. Vi besøkte grønnsakshandleren, slakteren, olivenspesialisten og krydderselgeren, og bare det å handle inn var en eksotisk oppdagelsesferd i seg selv!

Stempelets farge indikerer kvaliteten på kjøttet. Grønt stempel er høyeste kvalitet. 
Krydder har en sentral plass i Marokkansk mattradisjon, og derfor startet kurset med en gjennomgang av de krydderne vi skulle benytte. Bl.a. spisskummen, koriander, paprika, persille, safran, pepper og salt. I tillegg ble hvitløk også benyttet som en smakstilsetning. 


Et marokkansk måltid består alltid av minst to ulike salater, enten varme eller kalde. Vi laget to varme salater og en kald salat til vårt måltid. Den første var en gulrotsalat bestående av: 1/2 kg gulrot, 1 teskje med hver av krydderene persille, koriander, spisskummen, paprika og salt. 2 fedd hvitløk, 1/2 glass nypresset sitronsaft, 1/2 glass olivenolje og evt. 1 teskje harissa (en sterk saus laget av paprika, chilli og olivenolje). Vi skrelte og raspet gulrøttene, før de ble kokt i vann i ca. 15 minutter. Etterpå silte vi av og helte gulrøttene over i pannen igjen. Her tilsatte vi krydderne, hvitløk sitronsaft og olje og stekte til alt var godt blandet og varmt.

Varm salat nr. 2 var en Auberginesalat og retten bestod av: 1/2 kg aubergine, 1 teskje eddik, 1 teskje hver av krydderne persille, koriander, paprika, spisskummen, salt og pepper. 2 fedd hvitløk, 4 spiseskjeer olivenolje og ett stort glass vann. Auberginene ble skrelt og kuttet i terninger. De ble så puttet i en panne og alle krydderene, oljen og vann ble tilsatt. Kokes under lokk i 30 minutter og moses før servering.

Den kalde salaten var en Agurk- og tomatsalat med Marokkanske smaker i. Her tok vi 1/2 kg tomater, 1/2 kg agurk, 1/2 løk (finhakket), 1 spiseskje olivenolje, 1 teskje eddik, 1/2 teskje salt og pepper. Krydder ble tilsatt på "slump" og var spisskummen, koriander, persille og paprike. Alt ble kuttet i små terninger og blandet i en bolle for servering.

Presentasjonen var viktig med de kalde salatene. Oliven og salatblader ble dandert rundt salaten. 
Når den kalde salaten var klargjort og de varme salatene stor på kok, laget vi marinade til grillspydene vi skulle servere. Vi hadde to ulike grillspyd, ett med lam og ett med kylling.

Til 750 gram lammekjøtt, kuttet i terninger, hadde vi en spiseskje persille og en spiseskje koriander, noen fedd finhakket hvitløk samt en teskje av spisskummen, pepper, paprika og en klype salt. Alt ble blandet med kjøttet og en spiseskje olivenolje.

Til 750 gram kyllingbryst, kuttet i terninger, hadde vi en spiseskje olivenolje, en teskje spisskummen og paprika, pittelitt safran og en klype salt og persille. Alt ble blandet sammen med saften av en nypresset sitron.

Kjøttet fikk ligge i marinaden i ca. 15 minutter før bitene ble tredd på grillspyd og grillet.

Oppskriftene på salatene er beregnet på ca. 4 personer, men grillspydene er nok litt raus om du tilbereder begge variantene med 750 gram kjøtt i hver.

Grillspydene er ferdig marinert og klar for grillen!
Det duftet helt himmelsk når spydene ble grillet på den lekre bordgrillen. 
Når all maten var gjort klar ble det laget til en lekkert buffet og alle vi stolte kokkene kunne nyte herlig marokkansk hjemmelaget mat. Ser det ikke lekkert ut!

BON APPETIT!

Alle deltakerne på kokekurset var reisebloggere, og hvert eneste steg på veien ble selvsagt dokumentert gjennom linsene :) 

Skal du reise til Marrakech og ønsker å delta på et kokekurs? Vi gjennomførte kurset hos Riad Chorfa, og de tilbyr både store og små kokeklasser med marokkanske spesialiteter til sine gjester. 

Bloggreisen til Marokko ble organisert av Norske reiseblogger i samarbeid med våre sponsorer Visit Morocco og Sahara Experience


Følg oss i sosiale medier:

Etiketter: , , , , , , , ,