Oppdag Sør Moravia i Tsjekkia

Like sør for Praha ligger regionen Moravia, et spennende og variert område med pittoreske landsbyer, vingårder, slott og muligheter for lange sykkel- og vandreturer. At området også byr på smakfulle kulinariske overraskelser og en rik og levende kultur burde inspirere eventyreren i noen og enhver. Bli med å utforske og oppdage Sør Moravia i Tsjekkia!


Promosamarbeid

Tsjekkia har to store hovedregioner, Bohemia og Moravia, som igjen er delt inn i subregioner. Bohemia er den nordvestlige delen av Tsjekkia og omkranser Praha. Området er velkjent for bl.a. lange tradisjoner med ølbrygging. Moravia derimot har lange tradisjoner med vinproduksjon, og da spesielt hvite viner, og min rundreise gikk til vindistrikt nr. 1 i Tsjekkia, den sørøstligste delen av Movaria, også kalt Sør Moravia.

Det er forholdsvis enkelt å komme seg til Tsjekkia og Sør Moravia fra Norge. Der finnes daglige flytilbud til Praha fra de fleste store byene og derfra tar det ca. 2,5 timer med tog eller bil for å komme til regionens hovedstad Brno. Det var også her mitt første stoppested på reisen var.


Jeg ankom Brno med RegioJet, et selskap som har både buss og togforbindelser i området, og hadde billett på business klasse hvor der var store, komfortable seter, lukkbare 4 seters kupeer, servering av både kald og varm drikke samt salg av enkle matretter til en svært så billig penge. Billetten jeg hadde kostet ca. 100 NOK men det var mulig å få reisen for ca. 50 NOK på vanlig togbillett. Togturen var komfortabel og det var flott utsikt der toget slynget seg mellom store grønne åkre og tok oss gjennom små landsbyer på vei sørover.

Brno er en by med ca. 400.000 innbyggere og av disse er 40.000 studenter, så byen har en livlig og urban vibe over seg. Mange tiltrekkes av de mange unike kafe- og restaurantkonseptene og byen er generelt litt rimeligere enn Praha både når det gjelder servering og overnatting. Jeg tilbrakte nettene på Hotel Royal Ricc sentralt plassert like ved Grønnsaksmarkedet i sentrum av byen. Et flott hotell med historiske preferanser og store, romslige rom.

Spielberk Slott i Brno

Brno har også et slott, opprinnelig fra 1300-tallet, med fantastisk utsikt over byen. Slottet ligger på en høyde og det er en liten spasertur fra sentrum av byen og gjennom et parkanlegg for å komme seg opp. Fra toppen av tårnet finner du den beste utsikten.


Der er en vennskapelig by-feide mellom Prahas borgere og innbyggerne i Brno, nesten som en søskenrivalisering, og snakker du med de lokale i Brno har de mange historier og eksempler på dette. Både Praha og Brno har en astronomisk klokke. Den forseggjorte og kompliserte astronomiske klokken i Praha er viden kjent og en av byens aller største turistattraksjoner. Den astronomiske klokken i Brno er, i forhold, hypermoderne og ikke fullt så populær.


Brno er en enkel by å orientere seg i og ta gjerne beina fatt for å komme deg rundt og oppleve mest mulig. Der er flere åpne plasser, grønne lunger og mange skulpturer og kunstinstallasjoner spredd rundt i byen.

Vil du oppleve de mer gjemte sidene av Brno kan du delta på en Underground tur. Der er tre ulike lokasjoner som er mulig å besøke. Labyrint er en samling ganger og kjellerrom som er bundet sammen under husene. Rommene ble opprinnelig brukt til å oppbevare mat, vin og andre gjenstander og har nå blitt åpnet for publikum med utstillinger av hvordan kjellerne så ut når de var i bruk. Som navnet tilsier kan det være vanskelig å finne frem, så en guide er helt nødvendig for at man ikke skal gå seg helt vill der nede.


Det andre "gjemte" området man kan besøke er de kjellerrommene som ble benyttet til å lage mynter og det siste og kanskje mest spennende er Europas nest største Ossuarium, etter katakombene i Paris, som er lokalisert under St. James kirken i byen. Knokkelrommene ble oppdaget i 2001 da en massiv restaurering av området rundt kirken skulle påbegynnes. Flere rom under kirken var fyllt til randen med skjelett og man antar at det er rester av over 50.000 mennesker der.

 
Ta gjerne også en tur inn i kirken om du er i området. Det lyse og åpne kirkerommet er en stor kontrast til Ossuariumet under.Fra Brno besøkte jeg også landsbyene Mikulov, Lednice, og Znojmo og ikke minst fikk jeg nyte landskapet mellom landsbyene og severdighetene i området. Om du følger meg i sosiale kanaler som Facebook, Twitter og Instagram eller søker opp hashtaggen #MyCzechia kan du være med på reisen gjennom bilder, videoer og beskrivelser "as we go". Oppdateringer vil også komme her på bloggen samt legges inn i det interaktive kartet som er bygget inn under. Sånn sett kan du følge oss hele veien og finne inspirasjon til din neste oppdagelsesreise, litt utenfor allfarvei.

Reisen starter torsdag 20. april og varer til mandag 24. april. Spennende oppdateringer på blogg og i sosiale kanaler vil komme fortløpende fremover så følg med! Jeg skal reise med to gode Nordiske kolleger, Svenskene Helena fra Oh darling, let's be adventurers og Sofija fra I huvudet på ElvaElva, så følg gjerne historiene deres også fremover.

Trykk på en av destinasjonene for å få mer opplysninger 
#MyCzechia er en markedskampanje produsert som et samarbeid mellom NordicTB og Czech Tourist Authority. Alle meninger er som alltid helt og holdent mine egne. 

Etiketter: , ,