Oppdag vakre Sri Lanka

Sri Lanka er av flere sentrale reisemagasiner både på nett og i print fremhevet som et av de mest spennende reisemålene for 2017. Jeg kunne ikke vært mer enig! Sri Lanka er forholdsvis nytt som turistmål og er det perfekte reisemålet for deg som liker å utforske og oppdage nye kulturer utenom opptråkkede turiststier. Kombiner deilige dager på stranden med spennende safariturer, et besøk i te-terrassene eller opplev eldgamle kulturminner på vakre Sri Lanka.

Vakkert på Pigeon Island nasjonalpark, Sri Lanka.Sri Lanka er som nevnt forholdsvis nytt som turistmål. Etter en tøff og lang borgerkrig og uroligheter som varte i 26 år, fra 1983 frem til det endelig ble erklært fred i 2009, og gjenoppbygging etter Tsunamien som rammet landet i 2004 er endelig denne perlen igjen klar for å ta imot besøkende.

Reise til Sri Lanka

Det er forholdsvis rimelig og enkelt å reise til Sri Lanka selv om der pr idag ikke finnes direkte flyvninger til landet fra Norge. Flere flyselskaper tilbyr flyvninger med kun en mellomlanding til ok prisnivå. Et søk på nett gav priser fra ca. 3800,- og oppover, de fleste lå på rundt 5-6000,- t/r. Sjekk ut KLM, Austrian, Sri Lankan Airlines, Emirates, Turkish Airlines og Qatar som alle har flyvninger til og fra Norden.

Like utenfor Trinkomalee, på østkysten av Sri Lanka

Klima

Sri Lanka har et tropisk regnklima og er grønn og frodig. Temperatur på mellom 25 og 35 grader året rundt ved kysten. I høylandet ligger temperaturen litt lavere og kan bli litt kjølig om natten. Øyen har en mix av tørr sesong og regntid på ulike deler av øyen rundtom året. Sri Lanka er derfor en ideell helårsdestinasjon. Tenker du en klassisk badeferie har månedene april til september best forhold på østkysten mens månedene desember til mars har best forhold på sørvest kysten. Den tørreste delen av Sri Lanka uansett måned finner du i den nordlige delen.

Pigeon Island, Sri Lanka

Strender

Sri Lanka har mange flotte og uberørte strender rundt hele øyen. Fra hovedstaden Colombo og nedover langs kysten til Galle og videre langs sørkysten finner du massevis av små, vakre og uberørte strender, samt stilfulle boutique og luksushoteller. Der er perfekte surfemuligheter både på sørvest kysten og på østkysten av øyen.

Ahangama beach på sørvestkysten av Sri Lanka


Østkysten er litt mer uberørt av turisme men her finnes også lange hvite strender, luksushoteller og sjarmerende landsbyer med ypperlige surfeforhold. For eksempel som bildet her fra Arugam Bay, et yndet område for surfere som har en avslappet og alternativ wibe.

Arugam Bay - et surfers paradise!

Arugam bay beach. Ikke bare for fornøyelse men også for å lagre tradisjonelle fiskebåter

Arugam bay beach er lang og vakker og et yndet sted for surfere

Natur og dyreliv

På Sri Lanka har du en unik mulighet til å kunne kombinere strandliv med wildlife og safari innenfor bare noen timer. Du kan faktisk på samme dag observere både elefanter og leoparder på land i nasjonalparken Yala, som er den største, for så å iaktta delfiner og blåhval utenfor kysten av Mirissa. Sri Lanka har, som mange andre områder, en utfordring når det gjelder interessen for å oppleve den ville naturen med hva naturen og dyrene i den tåler uten å bli forstyrret og ødelagt. For å få bukt med dette har myndighetene startet med å se på begrensninger i forhold til besøkstall per dag, åpningstider og tilgjengelighet til alle delene i nasjonalparkene. Et viktig skritt for å bevare det ville og uberørte i samspill med turisme.

En stille morgenstund på toppen av en klippe i Kumana Nasjonalpark

På safari i Kumana Nasjonalpark, Sri Lanka

Besøk gjerne nasjonalparkene Kumana for å oppleve våtmarksområder med vannbøfler, et enormt fugleliv, elefanter og leoparder, Minneriya nasjonalpark med elefantgaranti og Pigeon Island nasjonalpark like utenfor Trinkomalee for å observere vakre korallrev, tropiske fisker og snorkle med hai.

Les også: Safari-eventyr i Kumana Nasjonalpark på Sri Lanka

En enslig elefant i Kumana Nasjonalpark, Sri Lanka


Reise rundt

Vest og sørkysten av Sri Lanka er mest utviklet når det gjelder kommersiell turisme, med hovedstaden Colombo som utgangspunkt for stort sett all innreise. Colombo er i rivende utvikling og der bygges og konstrueres over hele sentrum av byen. Selv om byen fremstår som klassisk asiatisk med tuk-tuk i gatene og tett trafikk er Colombo ikke fullt så støvete og bråkete som andre asiatiske storbyer.

Togtur nedover kysten av Sri Lanka

Fra Colombo er det enkelt å utforske Sri Lanka. Der er en godt utbygget jernbanenett med 9 baner, som alle går ut fra Colombo. En togtur i Sri Lanka er en opplevelse i seg selv. Pendlertogene kan være ganske full og om du ikke liker å henge ut av dørene på toget kan det være lurt å bestille 1. klasse med fast sitteplass. Til opplysning kan det å henge ut av togdøren være ganske så kjekt, om det ikke er altfor trangt om plassen.

Få litt frisk luft ut gjennom togdøren

Med tog kan du komme deg rundt på stort sett hele øyen, bortsett fra sørøstkysten. For eksempel går kystbanen fra Colombo og sørover forbi Galle, mens de østlige og nordlige banene gir deg fantastisk utsikt til telandet med teplantasjer oppover åsene, høye fjell og frodige daler og vil ta deg til nord eller østkysten av øyen. Sri Lanka har også et godt utbygget veinett som tar deg rundt hele øyen og også her finner du de mest fantastiske utkikkspunkt.

Der er også et godt utvalg av ulike busstilbud og om du ønsker er ikke det å leie en privatsjåfør inklusiv bil den helt store kostnaden. Bestill gjerne dette til og fra flyplassen om du har booket hotellopphold langs sørvest kysten. Vil du komme deg hurtig rundt på øyen kan du også ta innenriksfly. Transport i og rundt byene er enkelt og effektivt med en tuk-tuk. Bare husk å avtale pris før du starter turen.

Kulturarv

Sri Lanka har en rik kulturarv og hele 8 UNESCO listede attraksjoner og områder. Den uberørte kulturarven gjør at øyen er ideell for en tidsreise.

Kandy er en av tre byer som er listet i UNESCOS verdensarvliste og utgjør en del av det kulturelle triangelet sentralt på øyen. De to andre er de antikke byene Anuradhapura og Polonnaruwa. I Kandy finner du også Temple of Tooth, et tempel som skal inneholde et skrin med en tann fra Buddha. Oppsøk også gjerne Sigiriya Rock, et klippefort med rester av et tempel og fantastiske hulemalerier plassert på en såkalt vulkansk plugg eller Galle, som er vel verdt et besøk og inneholder det største gjenværende fort i Asia bygget av Europeere.

Kudumbigala, tt fraflyttet kloster på toppen av en klippe i Kumana nasjonalpark. Verdt et besøk selv om det ikke står på UNESCO listen. 

Kulinariske Sri Lanka

Te og frukt produseres det mye av på Sri Lanka og er også viktige eksportvarer. De har også en stor og variert krydderproduksjon samt masse kokosnøtter som preger matkulturen på øyen.

Kanelet som produserer på Sri Lanka, også kalt Ceylon kanel, er mye sunnere enn kanel produsert andre steder da det inneholder mye mindre av giftstoffet kumarin. Ceylon kanel blir ofte referert til som ekte kanel, og landet har forbudt import av all annen kanel.

Det er vanlig å spise med hendene på Sri Lanka men turister får som regel utlevert bestikk til måltidene. Street food anbefales å prøve ut. I de mange landsbyene finnes små vogner med alt fra snacks og nøtter til varmretter tilberedt mens du venter. Min favoritt både til frokost og som snacks på ettermiddagen var Hopper – en slags pannekane som stekes i en avrundet stekepanne og serveres med chili, kokos og gjerne med et egg i midten.

Hopper! Til frokost og som snacks om ettermiddagen og kvelden. 

Er du på rundreise, stop gjerne ved en av fruktbodene og prøv søte, ferske mango eller en fersk kokosnøtt som åpnes og serveres deg direkte. Forfriskende og godt.

Stopp langs en av fruktbodene langs veien for en forfriskende kokosnøtt eller mango. 

Overnatting

Sri Lanka har et stort utvalg hoteller i alle standarder og holder et forholdsvis rimelig prisnivå. I Colombo finner du alt fra store og flotte 5 stjerners hoteller til hosteller av den helt enkle standarden. Ønsker du et moderne og luksuriøst hotell i Colombo sjekk gjerne ut Cinnamon Hotels som har flere hoteller i hovedstaden og også flotte anlegg rundtom på øyen, bl.a. ved Yala Nasjonalpark og et Golf-resort hvor du bor praktisk talt på golfbanen.

Ønsker du å bo på mindre boutique hoteller utenfor Colombo, sjekk gjerne ut de flotte eiendommene til Mosvold Hotels på sørvestsiden av øyen.

Les også: Drømmen som ble virkelighet på en strandtomt i Sri Lanka

Ønsker du at noen skal ta hånd om hele din reise til Sri Lanka kan du også sjekke ut det norske reiseselskapet SilverTree som utelukkende fokuserer på å arrangere turer til Sri Lanka og skreddersyr spennende rundreiser og opplevelsesturer.


God reise til Sri Lanka!

Etiketter: ,