Plomari - en ekte Gresk opplevelse

Sør på øyen Lesvos i Hellas ligger den lille og koselige fiskerlandsbyen Plomari. Her bor ca. 5000 fastboende og mange livnærer seg av jordbruk, fiske og matproduksjon. Hverken Plomari, eller Lesvos for den del, er særlig avhengig av turisme, og det preger også den "turistindustrien" som er der. Som besøkende opplever man en stor grad av personlighet i kontakt med både hotell- og restaurantdrivere, og man kommer ellers lett i kontakt med lokalbefolkningen. Man spiser lokale spesialiteter og nyter sin kaffe på de samme stedene som innbyggerne. Med andre ord - Plomari gir deg en ekte Gresk opplevelse!

Sponset samarbeid

Plomari. Den lille byen med alle de fargerike husene klamrer seg fast oppover fjellsidenSelve sentrum av Plomari er veldig koselig, med en flott havnepromenade med et stort åpent torg hvor mange nyter sin ettermiddagskaffe eller et kveldsmåltid på en av de mange restaurantene og kafeene. Havnen og byen er særs vakker å se på fra moloene. De fargerike husene strekker seg fra sjøen og oppover fjellet i en topp. De beskyttende moloene rundt havnen fungerer ypperlig for en ettermiddagstur og for å titte på utsikten både utover havet og innover byen.

Her nytes ettermiddagskaffen eller kveldsmåltidet sammen med de lokale innbyggerne

Langs sjøen ligger også en liten samling lokale tavernaer. Med en rikholdig meny og fantastisk mat var det en særs hyggelig opplevelse å innta måltidene våre på de lokale tavernaene når vi besøkte byen. Lunsjen ble inntatt på Seven Seas mens kveldsmåltidet ble inntatt på The Sea Shell.

Koselige,små tavernaer ligger bortover havnen. Nydelig sjøutsikt og fantastisk mat og service!
Bak havnen finner du koselige trange gater på kryss og tvers oppover fjellsiden. Ta med fordel en spasertur i gatene og oppdag noen av de små, lokale butikkene.

Som mange av de andre lokalsamfunnene på Lesvos er også Plomari fremdeles preget av en massiv fraflytting/emigrering på 60-tallet. Innimellom de bebodde husene står bygninger tomme og til nedfalls, men i likhet med flere andre landsbyer, har de emigrertes etterkommere de siste årene tatt grep. Hus blir satt i etter gammel tradisjon og byggeskikk og tas i bruk som feriehus eller leies ut.

Sjarmerende bakgater svinger seg oppover fjellet mellom husrekkene. 

På begge sider av Plomari finnes det lange, flotte sandstrender som kan nytes til både bading, avslapping, aktiviteter eller lange spaser- og joggeturer.

Flotte strender ligger på begge sider av Plomari - her fra østsiden

...og fra vestsiden av Plomari, i solnedgang

Fra sentrum av Plomari går det en dal innover og oppover øyen som strekker seg gjennom et grønnkledd landskap. Her er det ypperlig å ta seg en sykkeltur eller å gå en ettermiddagstur når varmen er på det høyeste. De store trærene gir både skygge og opprettholder et friskt og svalt miljø, selv på varme dager.

Flott område for svale spaser- eller sykkelturer i Plomari
Mat og drikke er viktig når man er på reise, og det å følge lokale skikker og mattradisjoner gir ofte en dypere forståelse for den kulturen man besøker. Vi velger derfor alltid Meze, eller småretter, servert "family style" når vi spiser på tavernaer i Hellas. Det beste er å spørre etter restaurantens spesialiteter eller få anbefalinger på retter med den ferskeste fisken eller det som er mest populær blant lokalbefolkningen. Om man er åpen for nye smaker og ingredienser, vil du garantert få en enda bedre matopplevelse!

Meze - velg alltid å spise "family style" i Hellas. Måltidet blir litt rikere når man deler! 

Til et godt meze måltid serveres det selvsagt Ouzo. Personlig syns jeg det er den mest passende drikken, og jeg nyter den best med vann og litt is i. Om du ikke har forsøkt det anbefaler jeg deg å teste det ut ved neste anledning. Den karakteristiske anis-smaken passer perfekt til greske urter, krydder og smaker.

Plomari er kjent for å være hovedsetet for Hellas sin Ouzo produksjon. Rundt 80% av totalproduksjonen blir fremstilt i dette området. De to største destilleriene er Ouzo of Plomari og Barbayanni. Hos Barbayanni finnes det et lite Ouzo-museum og besøker man fabrikken kan man kan få omvisning i produksjonslokalene, Ouzo-smaking og lære litt om destilleriets historie.

Barbayanni museumet i Plomari
Barbayanni produserer et utvalg Ouzo med ulik intensitet i alkoholstyrke og smak av urter og anis. 

Vårt første møte med osten Ladotyri hadde vi i Plomari. Osten er en av Lesvos spesialiteter og har vært produsert på øyen i århundrer. Ladotyri er et opphavsbeskyttet produkt og kan kun fremstilles på Lesvos. Osten er laget på saue- og geitemelk, og har en unik, krydderaktig og moden smak, noe som den får gjennom å oppbevares i olivenolje. Osten kan nytes som den er, f.eks. til et glass vin, eller serveres som, eller i, ulike matretter. Vi prøvde den blant annet som frityrstekt med fersk sitron sprinklet på. Nydelig!

Frityrstekt Ladotyri - nyyyydelig.
Selv om turistindustrien ikke er av de største, finnes det gode overnattingsmuligheter både i leide boliger og leiligheter og på hoteller i ulike standarder. Vi bodde på et koselig hotell som het Hotel Sandy Bay litt utenfor sentrum av byen, og litt oppe i fjellsiden. Her hadde vi en fantastisk sjøutsikt og hotellet hadde ett flott bassengområde og en liten restaurant.De siste årene har en lokal privat gruppering, Plomari Forum, tatt grep om å forbedre tilbudet og informasjonen til besøkende i Plomari. Fokuset går både på å tilrettelegge for gode naturopplevelser, bevare kulturen og særegenheten til Plomari, informere om ulike tilbud og å promotere Plomari som en destinasjon for besøkende. Grupperingen har bl.a. jevnlige dugnader for å rydde, merke og forbedre mulighetene for å benytte strender, turstier, oppdage den lokale kulturen og gjøre Plomari et godt sted å bo og leve i. Takk til forumet for gjestfriheten vi opplevde under vårt besøk i landsbyen!

Plomari sett fra en av moloene som strekker seg rundt havneområdet

Norske reiseblogger var invitert av Visit Greece på denne turen til Lesvos. Programmet var tilrettelagt av Visit Greece i samarbeid med de lokale turistmyndighetene på Lesvos. Alle betraktninger og meninger er helt og holdent våre egne.  

Følg Norske reiseblogger i Sosiale Medier:

Etiketter: , , , , , , ,