Smarte pakketips!

De aller fleste pakker altfor mye når de skal ut på reise. Istedenfor å tenke hva vi er nødt til å ha med, pakker vi etter "kjekt å ha" prinsippet. Med litt planlegging i forkant av pakkingen kan du pakke på en mer effektiv og hensiktsmessig måte, uten at du mangler noe på turen.

Reis med kun håndbagasje

Det ideelle er helt klart å reise med kun håndbagasje, og klarer du dette, følger det naturlig med en rekke fordeler.

Du sparer tid!
Når du skal ut og fly med innsjekket bagasje må man møte tidligere på flyplassen enn om man kun har håndbagasje. (innsjekkingsfrister varierer i forhold til reisemål) Du slipper også innsjekkingskøen ved automatene og bag-drop punktene, og kan gå direkte til sikkerhetskontrollen når du ankommer flyplassen. Når du benytter online/mobil innsjekking må du kun sørge for å være ved gaten når ombordstigningen starter. Ved ankomst sparer du tid på å slippe og vente på din innsjekkete bagasje. På store flyplasser kan dette gjerne ta over en halv time eller mer. Med kun håndbagasje kan du gå direkte til utgangen ved ankomst,

Du sparer penger!
Endel av lavprisselskapene belaster deg ekstra for innsjekket bagasje. Klarer du å reise med kun håndbagasje sparer du dermed penger på billettutgiftene.

Du sparer miljøet!
Jo mer flyet veier, jo mer drivstoff benytter det, og jo mer forurenser din flyreise. Ved å redusere vekten på bagasje kan man bidra til å redusere miljøskadelige utslipp.

Du kan unngå ergrelser!
Følelsen du får når du står ved bagasjebåndet og din koffert ikke dukker opp er ingen drømmesituasjon. Opplever du dette vet du at det går mye ekstra tid og gjerne penger. Bagasjen skal meldes savnet, og her er det gjerne kø. Har du viktige medisiner, ladere, klær eller annet utstyr du MÅ ha innen kort tid, kan det være utfordrende å få fatt i erstatning. Selv om man får dekket innkjøp av nødvendig utstyr inntil en viss sum om bagasjen er mer enn 4 timer forsinket, er det ikke alltid man får fatt i produktene eller det passer å gå på shopping. Ankommer man sent kan butikkene være stengt. Reiser man til en liten plass får man gjerne ikke fatt i akkurat det man trenger osv. Forsinket/mistet bagasje kan være kilde til masse frustrasjon og ergrelse, noe du helt unngår om du reiser kun med håndbagasje.

Innhold, størrelse og vekt

Det viktigste du må tenke på når du skal pakke din håndbagasje er å ta hensyn til hva som er lov å ha i håndbagasjen, størrelsen på bagasjen og hvor mye det veier.

Forbudte gjenstander
Skarpe, spisse og farlige gjenstander er ikke lov å medbringe som håndbagasje. Bl.a. omfatter dette kniver med blad over 6 cm, våpen, brennbare vesker og beholdere med flytende veske over 100 ml. (med unntak av babymat som skal benyttes under reisen og dokumenterte medisinske eller kostholdsmessige årsaker til at du må ha med større kvanta flytende veske) Komplett liste over hva som omfattes av forbudet finner du her.  PS: Strikkepinner omfattes ikke av forbudet, og kan medbringes.

Flytende veske
Beholdere med flytende veske inntil 100 ml. er lov å pakke i håndbagasjen. Du kan ha med maksimum 10 beholdere à 100 ml, og alle beholderne skal plasseres i en gjennomsiktig lukkbar pose. Toalettsaker og hygieneartikler kan kjøpes i reisestørrelser tilpasset maksimumsgrensen på 100 ml. Kommer ikke din favoritt shampoo eller fuktighetskrem i reisestørrelse kan du kjøpe tomme beholdere som du fyller på.

Pass på kiloene!
Alle flyselskap forholder seg til et maksimum antall kilo når det gjelder håndbagasje, selv om det kan variere fra flyselskap til flyselskap. Når du har pakket kan det være lurt å veie bagasjen for å forsikre deg om at du holder deg innenfor grensen som er satt for din reise. En liten håndholdt bagasjevekt kan være en smart investering for å unngå å måtte betale for å sjekke inn bagasjen om den skulle være over tillatt vektgrense.  De fleste flyselskapene praktiserer også at du kan ha med deg en vanlig veske eller PC-veske i tillegg til håndbagasjen. Dermed trenger du ikke å beregne inn vekten på det du har i denne, f.eks. kamera, PC og nettbrett, i håndbagasjevekten.

Hold deg innenfor målene
Selv om man er innenfor antall kilo for håndbagasje, må man også forsikre seg om at bagasjen holder seg innenfor maksimumsmålene. Pr. idag har de fleste flyselskap følgende mål på tillatt håndbagasje: 56cm x 45cm x 25cm. Det er foreslått å endre disse målene til en ny standard som vil si en reduksjon på nesten 40% av volumet. Nye standardmål kan om kort tid bli 55cm x 35cm x 20cm. Sjekk med ditt flyselskap hva som gjelder for akkurat din reise.

Kom deg effektivt gjennom sikkerhetskontrollen

Å komme seg effektivt og greit gjennom sikkerhetskontrollen er også en ting du må tenke på når du pakker din håndbagasje. Organiser innholdet i bagasjen slik at det er enkelt å få fatt i de tingene som må fremvises separat. Dette gjelder det du har med av flytende veske, PC, nettbrett og store kameraer (speilrefleks). Du bør derfor oppbevare dette lett tilgjengelig, som øverst i kofferten eller sekken, eller i håndvesken. Sørg også for at du ikke har på deg masse mynter eller annet metall, som store beltespenner, smykker o.l. Legg mobiltelefonen i kurvene, ikke i lommen.

Hvordan planlegge hva man tar med seg?

Det første du bør tenke på når du skal pakke til en reise er hvilket innhold og hvilke aktiviteter du forventer å gjennomføre på turen. Gå gjennom dagene/programmet og se for deg hvilke bekledning du trenger for de ulike aktivitetene. Skal du tilbringe dagene på stranden, på tur i fjellet, i storbyjungelen? Ulike aktiviteter krever ulik bekledning, men tenk også flerbruk på alt du pakker.

Tenk kombinasjoner, flerbruk og gjenbruk
Det du har med deg av klær bør kunne kombineres på mange ulike måter, f.eks. at alle overdelene du tar med deg kan benyttes i kombinasjon med alle underdelene. En bukse skal fungere greit i kombinasjon med alle toppene, og en topp skal kunne kombineres med både bukse, skjørt og shorts om du har dette med. Det samme gjelder sko. Ikke ta med deg et stort utvalg, men ett eller to par som fugerer i kombinasjon med klærene. Alle plagg du tenker er "kjekk å ha med" lar du ligge igjen hjemme. Husk at du kan benytte samme plagg flere ganger, Skal du være borte over en lengre periode, sats på å vaske klærene underveis. Om de ikke er veldig skitten holder det med litt bløtlegging i en vask eller balje eller et oppskyll i dusjen.

Rull klærene
Har du funnet frem alt du trenger å ha med deg, men ikke får plass til alt, kan du forsøke å rulle klærene. Det komprimerer plaggene, gjør det enkelt å stable dem og fyller hver ledige krok i kofferten. Må du ha med deg tunge/store sko, tykk jakke eller andre klær som tar mye plass, reis med dette på deg. Du tar enkelt av deg jakken og plasserer i bagasjehyllen under flyturen. Alt du har på deg reguleres ikke av vektgrensene, så det kan være smart å reise i de gode joggeskoene du trenger for lange shoppingdager istedenfor de lette tøyskoene.Ta med sarong istedenfor badelaken
Skal du på badeferie og tenker at du ha med det store badelakenet? Tenk alternativt og benytt en sarong eller ett stort skjerf istedenfor. Det tar liten plass, er praktisk på stranden og fungerer også fint som både til-og-fra-stranden-plagg og som "pledd" under reisen. Solkrem kan du ta med deg i mindre beholdere eller kjøpe på stedet. De fleste apotekene har merkevarer til helt ok priser og med samme garanti for beskyttelse som solkremene du får kjøpt her hjemme.

Reis med ryggsekk

Skal du på interrail eller øyhopping? Pakk i sekk! Det gjør det enkelt å frakte med seg bagasjen under turen og du har hendene fri til billetter, penger eller til å holde barna i hånden i "kaosområder". Å reise med ryggsekk gjør det også mer effektivt å komme seg på og av tog eller ferger, og å manøvrere seg gjennom trange gater, trapper eller på brostein. Reiser du med barn på øyhopping bærer selvsagt barna sin egen bagasje, ihvertfall deler av den, avhengig av alder.

Les mer om øyhopping i Hellas her

Organiser innholdet i tøyposer og toalettmapper
For å organisere innholdet i sekken kan det være lurt å benytte tøyposer. (Plast vil kunne stenge inne fuktighet og gjør klærene sure, og anbefales derfor ikke) Benytt en tøypose til topper, en til underdeler, en til sko osv. Dette gjør det veldig enkelt om du trenger å finne en ny t-skjorte når du er på toget eller båten, uten at du roter til alt innholdet i sekken. Alt av utstyr, som ladere, førstehjelpsutstyr, toalettsaker etc. pakker du enkelt i enkle toalettmapper, så har du kontroll på hvor disse befinner seg til enhver tid.De fleste sekker har noen mindre rom, som f.eks. i lokket. Dette er et ypperlig sted å pakke med deg våtservietter og små pakker med papirlommetørkler. Underveis på reisen kan du enkelt friske deg opp med en våtservietter, og de er ypperlig til en kjapp håndvask eller til å tørke av et bord eller stol. Papirlommetørkler har også utallige bruksområder, som f.eks. servietter, toalettpapir, tørkeduker etc.

Hva er dine beste pakketips? Følg Norske reiseblogger i sosiale medier:

Etiketter: , , , , ,