Zakopane - også en sommerdestinasjon

Zakopane i den Malopolske regionen i det sørlige Polen er nok mest kjent som en viterdestinasjon og kalles ofte for Polens Vinterhovedstad. I Zakopane finner du gode muligheter for både langrenn, snowboard og alpint med bl.a. et sentrumsnært alpintsenter og selvfølgelig hoppannlegget som det har vært arrangert flere verdenskupprenn i. Heldigvis er Zakopane en høyst levende og spennende destinasjon også i sommerhalvåret, og har mye interessant å tilby de tilreisende.

Zakopanedalen med Tatra-fjellene i bakgrunnenByen er et turistknutepunkt også utenom vintersesongen, og er perfekt som utgangspunkt for fjell- og klatreturer i Tatra-fjellene. På grunn av sine mange utfordrende klatreruter har Zakopane tradisjonelt tiltrukket seg eventyrere fra hele verden. Mange har benyttet fjellene her for å forberede seg og trene til klatreekspedisjoner til bl.a. Himalaya. Selv gravplassen vitner om tiltrekningskraften byen har hatt på eventyrere og intellektuelle. Mange av gravmonumentene er sirlig dekorerte og høyst personlige med bl.a. treskjæringer og gravstøtter med klatretau, kroker og bolter.

Ta gjerne en tur på gravplassen i sentrum av Zakopane. Vakre og personlige gravstøtter vitner om hvilken tiltekningskraft byen har hatt på intellektuelle og eventyrere.  


Når sommersesongen starter slutter ikke skiheisene å gå av den grunn. Heisene tar turister og lokale opp til toppen av alpintbakken, hvor utsikten kan nytes over en kopp kaffe eller en rusletur langs bodene som ligger på rekke og rad øverst i bakken. Fra toppen har du fantastisk utsikt over hele dalen, med Tatra-fjellene majestetisk tronende som et bakteppe.

I gangavstand fra sentrum kan du ta skiheisen opp til toppen av skibakkene, sommer som vinter

Små boder ligger på rad og rekke langs veistumpen på toppen av skibakken

Det er også fullt mulig å gå både opp og ned for dem som ønsker litt trim til opplevelsen. I bodene får du kjøpt små souvenirer, kaffe og snacks.Byens hovedgate Krupowki strekker seg innover i sentrum og er hovednerven i byen. Her spaserer man gjerne opp og ned for å se og bli sett eller for å jakte på en god spiseplass. Det er en livlig gate med restauranter, barer, butikker og gateselgere, så det mangler ikke på tilbud.

Hovedgaten Krupowki er travel både på dag- og kveldstid

Besøker du Zakopane bør du absolutt smake på den lokalt produserte osten Oscypek. Den er tradisjonelt laget på saltet sauemelk, og støpes i små utskjærte treformer før den røkes. Den selges bl.a. fra boder i hovedgaten, men om du vil være sikker på at det er den "ekte" typen, og ikke laget på kumelk, kan du oppsøke de lokale gjeterne ved foten av Tatra-fjellene, like ved inngangen til nasjonalparken. Her kan du se hvordan osten produseres og kjøpe direkte fra produksjonen som finner sted i en liten trehytte. Fersk, nyrøkt Oscypek er absolutt en himmelsk smaksopplevelse!

Her produsere og røkes Oscypek. Duften av bålrøyk ligger tungt over området

Osten plasseres oppunder taket der røyken samler seg for å gi den perfekte smaken til osten.

Nylaget Oscypek både dufter og smaker helt himmelsk! Bør absolutt prøves om du er i Zakopane!

Sauene på beite like ved produksjonsplassen. De passes selvsagt på av gjeterne og deres hunder. 

Setter du pris på kulturelle opplevelser har Zakopane både museer og bygninger verdt et besøk. Blandt annet kan den spesielle Zakopane-stilen sees på trebygninger over hele sentrum, og gjenkjennes enkelt med sine bratte tak, dekor i art nouveau stil og laftet byggverk.

Bygningene i den tradisjonelle Zakopane-stilen er dekorative og husene er laftet, slik vi også ser gammel husbyggertradisjon fra Norge

Vakkert dekorert bygning i klassisk Zakopane-stil. 
For å komme seg til Zakopane kan man fly til Krakow og ta lokal transport videre. Distansen er ikke mer enn i underkant av 9 mil, og det er flere muligheter om du ikke vil leie bil selv og ta det som en hyggelig roadtrip. Du kan også ta vanlig rutebuss fra Krakow sentrum.

For maks komfort til en helt ok pris er det også en mulighet å leie bil med sjåfør til å frakte dere mellom byene. Jeg benyttet Adam Wakszynski og hans Taxi Mercedes for å komme fra Krakow til Zakopane, og var veldig fornøyd med servicenivået og standarden på både kjøring og bil. Her snakker vi dør til dør service av høy klasse!   

For tips om Zakopane, sjekk gjerne ut turistkontoret sin infoside her: Discover Zakopane 

Takk til Det Malopolska turistkontoret og Visit Poland for en flott tilrettelagt tur i vakre omgivelser, og hjertelig takk til det lokale turistkontoret i Zakopane for en flott omvisning og mye nyttig informasjon og kunnskap.  

Følg Norske reiseblogger i sosiale medier:

Etiketter: , , , , , ,