Et dypdykk ned i karnevalet i Brasil

Karnevalet i Rio de Janeiro er verdens aller største fest, og er å regne som helligdager i Brasil. Det hele er en eneste lang fest med to millioner mennesker feirende i Rios gater, med paradene som festens absolutte høydepunkt! Karnevalet arrangeres hvert år i slutten av februar/starten av mars, avhengig av når påsken faller.
                                                                                                                   Promotert innhold

Karnevalet er en eldgammel europeisk tradisjon for å feire inngangen til fasteperioden. Nå til dags har karneval ikke så mye med religion å gjøre, men portugiserne tok med seg karnevalstradisjonen sin da de koloniserte Brasil. Dermed har de bidratt til at Rio de Janeiro med årene har vokst fram som verdens aller beste by for spektakulære feiringer og utrolige kostymer.

Alle brasilianere er svært stolte av at landet deres er så godt kjent for denne feiringen, og benytter enhver sjanse til å reklamere for hjemlandet – de er et svært patriotisk folk til tross for store sosiale forskjeller og utbredt fattigdom.

En av dem som ikke lar sjansen gå fra seg PokerStars nyeste signering Neymar Jr, som er superstjerne i fotballklubben Barcelona og kanskje verdens aller mest populære brasilianer for øyeblikket, med over 50 millioner fans på Facebook. Akkurat som alle andre brasilianere elsker han fedrelandet sitt og karnevalsfeiringen!

Neymar Jr i aksjon for Brasil 
Husk at du er nødt til å kjøpe billetter til karnevalet. Selv om vi tror det er en eneste uorganisert fest med massevis av lettkledde damer, er karneval faktisk big business i Brasil. De store arrangementene blir utsolgt og dersom du tar turen til Sør-Amerika vil du ikke risikere å bli stående på utsiden av gjerdet og kikke inn – for feiringen foregår faktisk på en egen arena.

Sambadromer
Sambadromer er en slags stadion hvor store folkemengder kan samle seg på hver side av en lang paradegate hvor karnevalsparaden går igjennom. I Rio de Janeiro heter den Marquês de Sapucai, bygd tilbake i 1984 og har plass til 90 000 tilskuere. Den strekker seg over hele 700 meter!

Sambadrome Marquês de Sapucai, Rio de Janeiro
Karnevalsparadene holder det gående fra klokken åtte om kvelden til morgenen etter i fire dager, og alle paradene blir sendt direkte på TV i Brasil. Paraden hvor sambaskolene har oppvisninger er den klart mest populære blant dem alle.
Hver sambaskole får 90 minutter til å komme seg igjennom Sambadrome med sine tusenvis av dansere. Innsatsen blir bedømt av en jury og konkurransen er knallhard mellom de ulike skolene, som alle hevder å ha unike kvaliteter i tråd med sine tradisjoner.
Vinnerskolene møtes igjen til Parade of Champions hvor en vinner skal kåres. Til tross for navnet, er ikke sambaskolene virkelige skoler, men selve kjernen i det brasilianske karnevalet – det eneste de gjør er å forberede seg på å delta i karnevalet ved å øve på paraden i måneden før. Du kan lese mer om sambaskolene i Rio her.


Som du skjønner er det ikke bare en eneste lang fest, det er massevis av organiserte arrangementer og faktisk også en viss konkurranse inne i bildet også. Men fortvil ikke, hvis du har et ønske om å delta i selve paraden er det fullt mulig også for en ikke-dansende nordmann! Du kan kjøpe deg et kostyme og delta som danser i en av paradegruppene. Danseferdighetene trenger ikke være på topp bare engasjementet er til stede og gleden over å delta i karnevalet bobler ut av deg.

                                                                                                                                                                   Annonsørinnhold

Følg Norske reiseblogger i sosiale medier:

Etiketter: , , ,