Reiseråd for å forebygge og unngå magetrøbbel

Vi kjenner alle til det. Ferieturen man har ventet på og gledet seg til i månedsvis blir spolert av såkalt "feriemage" eller mageinfeksjon. Heldigvis finnes det gode råd for hvordan man kan unngå eller redusere risikoen for slike hendelser, og tar man sine forholdsregler og planlegger forut for reisen, kan du se frem til en ferie fri for magetrøbbel. Skulle du likevel være så uheldig å bli smittet, kan disse rådene føre til at dine plager kan reduseres betydelig.
                                                                                                                                                                  Sponset innhold

For å finne de beste rådene mot "feriemage" og alvorlige mageinfeksjoner på reise, intervjuet vi sykepleier Kine Dahl ved Sentrum reisemedisin i Oslo. Følger du rådene hennes er sjansene stor for at ferieturen kan nytes uten uheldige mageopplevelser.

Kok det, skrell det eller glem det, er et klassisk råd som er lurt å følge for å unngå magesyke på reise.  Generelle råd for reisende

Der er noen generelle hovedregler om man vil holde seg frisk på reise, og en av dem er å holde seg til mat som er kokt, stekt eller skrelt, anbefaler Kine Dahl. "Kok det, stek det, skrell det eller glem det" er et klassisk råd som er lurt å følge. I tillegg vil mat som majones, salatblader, melkeprodukter (upasteurisert melk) og skalldyr ofte gi lettere dårlig mage. I tillegg anbefaler hun at man alltid drikker flaskevann eller koker vannet fra springen.En annen hovedregel er selvsagt å være svært nøye på håndhygienen. Vask deg alltid ofte på hendene eller ha hånddesinfeksjon lett tilgjengelig, råder Kine.

Det er generelt trygt å reise i Nord-Amerika, Europa og Australia med tanke på mageinfeksjoner, og siden det er ofte er lettere å bli utsatt for mageproblemer utenfor vestlige land, anbefaler Kine at man på disse reisene følger rådene ekstra nøye.  Noen land utmerker seg med en større andel reisende som blir dårlig i magen, f.eks. gjelder dette for Mexico, India, Marokko og Egypt. Kine anbefaler derfor at man på reiser i disse landene følger rådene over særs nøye.

Hvilke magesykdommer kan man få?

Ikke alle former for mageinfeksjon er like farlig eller alvorlig, men man kan bli smittet av både mindre alvorlige og svært alvorlige sykdommer gjennom de samme tingene, forteller Kine. Gjennom forurenset mat og drikke kan kan man bli smittet med alt fra en mildere form for turistdiare til mer alvorlig Kolera og hepatitt A-sykdom. I motsetning til den vanligste formen for turistdiare, som skyldes ETEC-infeksjon og gir milde symptomer noen dager, kan Kolera føre til en mer alvorlig mageinfeksjon mens Hepatitt A-sykdom kan føre til en betennelse i leveren, og gi et langvarig og alvorlig sykdomsforløp hos voksne mennesker.

Vaksiner

For å være på den sikre siden kan du forut for reisen benytte legemidler som kan forebygge de ulike formene for mageinfeksjoner, opplyser Kine, og det viktigste man kan gjøre er å vaksinere seg. Avhengig av hva vaksinene skal beskytte mot, kan disse gis både som injeksjoner og som drikkevaksine. De skal gjerne tas i flere omganger, så planlegg derfor å starte vaksinasjonene i god tid i forkant av din reise. Avhengig av ditt reisemål og lengden på oppholdet vil det anbefales ulike vaksiner. De vanligste vaksinene for reisende er de som beskytter mot de mest utbredte sykdommene. Dette er gjerne Havrix, som er en vaksine som vil beskytte mot hepatitt A, Typhim Vi eller Vivotif mot tyfoidfeber og Dukoral drikkevaksine mot Kolera. Dette er som nevnt sykdommer som alle smitter gjennom forurenset mat og drikke. Kine informerer at drikkevaksinen Dukoral som beskytter mot Kolera, også har en delvis beskyttelse mot generell, kjip turistdiare forårsaket av ETEC, og vil derfor være en god "forsikring" mot mageproblemer på reise.

Start vaksinering i god tid før du reiser, helst 6-8 uker, og senest 2 uker før avreise. (foto: Sentrum Reisemedisin)

Når bør man vaksinere seg?

Vaksiner bør disse taes i god tid før du reiser, helst 6-8 uker før reisen og senest 2 uker før avreise, opplyser Kine. Generelt er det anbefalt at alle tar en oppfriskningsvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio hvert 10. år, f.eks. gjennom kombinasjonsvaksinen Boostrix-Polio. I tillegg anbefales vaksinasjon mot hepatitt A til alle reiser utenfor vestlige land. Ytterligere vaksinasjon vurderes under konsultasjon og avhenger av reisemål og reiselengde. For å forebygge turistdiare på reisen kan alle over 2 år ta Dukoral drikkevaksine, og det er spesielt viktig at personer med nedsatt immunforsvar, eldre og små barn forebygger denne type infeksjon.

Om man blir smittet med mageinfeksjon

De aller fleste diareer som oppleves på reise er av mildere karakter og vil gå over av seg selv etter noen dager på toalettet. Det vil naturlig nok kjennes svært ubehagelig mens det står på og det er viktig at man får i seg nok væske slik at man ikke blir dehydrert, påpeker Kine. Videre er det viktig å oppsøke lege for behandling om man har blodig diare eller feber. Selvsagt er det også viktig å ha en lavere terskel for å oppsøke helsevesen hvis det er barn eller eldre som har blitt syke eller du har nedsatt immunforsvar på grunn av annen sykdom.

God tur!

Følg Norske reiseblogger i sosiale medier:Etiketter: , , , ,