På blåskjell-høsting i Adriaterhavet

På Italias østkyst, helt nord i Romagna-distriktet, finner du en sjarmerende liten by som heter Cattolica. Med kun rundt 20.000 innbyggere er sentrum av byen koselig og oversiktlig, med små gater, åpne torg og parker. I tilknytning til sentrum ligger båthavnen som preges av store og små fiskebåter som ligger til kai store deler av dagen. Her rengjøres og ordnes både båter og utstyr etter at dagens fangst er levert til mottaket for å auksjoneres bort. Alt må være klart til en ny fangstnatt før mørket senker seg.

Siden midten av 1800-tallet har den marine aktiviteten vært en av de viktigste inntekstkildene i Cattolica, og fremdeles er det en svært viktig del av sysselsettingen for innbyggerne. Etter 1. verdenskrig startet også fremveksten av turisme, og dette er blitt en sentral del av aktiviteten og inntektene i Cattolica idag. Med sine lange hvite sandstrender er området blitt svært populært for solhungrige turister, og langs strandlinjen finner du store og små hoteller og resorts med solsenger og parasoller så langt øyet kan se.Det er livlig i Cattolicas havn på dagtid. Området er konstruert som et stort basseng med kun en liten åpning ut mot havet i det ene hjørnet. Båtene ligger tettpakket rundt hele havnebassenget og gangveien rundt benyttes flittig av både turister og innbyggere. Her treffer du både barnefamilier og venner på spasertur for å titte på båtene eller havet utenfor.


Måkene skriker og slåss om fiskerestene som kastes overbord fra en av båtene. En gruppe fiskere tilbereder dagens middag på en liten bordgrill ombord, og latter strømmer ut over kaiområdet. Vi titter nysgjerrig ned i båten idet vi passerer den på vår vei ut mot en av de ytterste kaiplassene. Vi er invitert med for å være med en av fiskebåtene på oppdrag. Vi skal på blåskjell-høsting i Adriaterhavet.Noen kilometer utenfor kysten av Cattolica dyrkes det blåskjell i stor stil. De naturlige sandbankene danner perfekte vilkår for blåskjell-farmene, og under rekken med oransje og sorte blåser henger lange rep med de delikate skjellene tett i tett. Vi har gått ut med 2 fiskebåter for å gjøre det lettere for oss å se hvordan blåskjellene dyrkes frem, og hvordan høstingen foregår. Nysgjerrige fotografer og skribenter i en båt, fiskerne i den andre.


Blåskjellene henger i lange vertikale rep som er festet med ca. 1 meters mellomrom. Skjellene høstes etter mellom 12 og 15 måneder, og eierne sjekker linjene regelmessig for se at alt står bra til, og for å høste dem ved akkurat riktig størrelse og tidspunkt.


Etter å ha blitt skyllet grundig for å få bort sanden som skjuler seg i og rundt skjellene, blir de tatt ombord i fiskebåten. Deretter løsnes de fra repet og skylles og vaskes enda en gang. Normalt leveres de så til mottak for å auksjoneres til innkjøperne på restauranter og sjømatforhandlere.


Selvsagt fikk vi smake på delikatessene! Nydampede blåskjell rett fra havet anbefales på det sterkeste. Selv for meg som ikke er helt overbegeistret for blåskjell, var dette en kulinarisk opplevelse av de sjeldne. Vi spiste og spiste og håpte at det ikke skulle bli tomt i den store gryten.


Nydelige blåskjell direkte fra Adriaterhavet nytes best i store mengder sammen med en tørr hvitvin og godt selskap!

Les også om en av de Italienske bloggernes opplevelse av blåskjell-høstingen her.

Tusen takk til organisasjonen bak "La Settimana del Buon Vivere" som arrangerte både bloggturen og stod for massevis av spennende arrangementer i hele Romagna området i september/oktober 2014.

Følg oss i sosiale medier:


 

Etiketter: , , , , , , , ,