Velkommen til urtenes verden - Giardino delle Erbe hagen i Italia

Like ved den lille landsbyen Calsona Valsieno i Emilia-Romagna ligger en fantastisk hage, Giardino delle Erbe, som er viet medisinske, kosmetiske og spiselige urter og planter. Hagen inneholder over 450 ulike typer planter og urter og strekker seg over et 4 hektars stort område. Alt i hagen kan brukes i medisinsk/kosmetisk øyemed eller som mat, og de ulike typene dyrkes på oppdelt terrasser og i rader sortert etter hvilke type planter det er.

Mitt besøk i Giardino delle Erbe-hagen var en del av Buonvivere blog tur høsten 2014. Buonvivere arrangeres som en kampanjeuke i Romagna området med fokus ulike arrangementer og tilstelninger som er mente å skulle fremme det gode liv i Italia.

Hagen ble grunnlagt for 75 år siden av professor Augusto Rinaldi Ceroni, og var opprinnelig kun tilegnet medisinske planter. De siste 20 årene har hagen også inneholdt planter og urter for bruk på kjøkkenet. Hagen er en av de beste urtehagene i Europa, og har bidratt til å bygge opp mange botaniske hager i hele Europa.Alle plantene følger sin naturlige vekstsesong og det brukes ikke drivhus eller kunstig beskyttelse av noe slag. Frøene fra plantene høstes og selges til botaniske hager, andre gartnerier og privatpersoner. På denne måten sikres plantenes eksistens og viktige urter og planter videreføres.Hagen er en populær læringsplass for skoleklasser og andre grupper av barn og ungdom, og de kommer for å lære, lukte og smake på planter og urter i hagen. Hagen benyttes også til forskning på planter og plantesykdommer av ulike universiteter og institusjoner. De har også som mål å lære kokker å benytte urtene når det er sesong for dem, slik at det alltid benyttes friske urter istedenfor tørkede i matlagingen.Hagen kan besøkes gratis på dagtid året rundt, og der er stier og skilter som leder deg gjennom de ulike delene. For å ikke skade plantene er det forbudt å plukke frø eller blomster og alle besøkende henstilles til å følge stiene og ikke tråkke på dyrkede områder. I tilknytning til hagen er det et lite museum og en butikk hvor du kan kjøpe urtebaserte produkter til eget bruk.


Jeg deltok på en guidet omvisning i hagen, og etterpå fikk vi ta del i en matopplevelse av de sjeldne. Ulike sesongsriktige planter og urter fra hagen var høstet og vi fikk være med å lage en herlig salat, kun basert på råvarer herfra. Det ble en svært så fargerik og kulinarisk opplevelse.Vil du besøke hagen under din reise i Italia finner du mer informasjon her

Mitt besøk i hagen var en del av Buonvivere blog tur høsten 2014. Buonvivere arrangeres som en kampanjeuke i Romagna området med fokus ulike arrangementer og tilstelninger som er ment å skulle fremme det gode liv i Italia.

Følg oss i sosiale medier:


 

Etiketter: , , , , , , ,