Kunsten å lage Gelato - besøk på Carpigiani Gelato Universitet

Har du noen gang tenkt på hvordan Gelato, eller italiensk iskrem, lages? Eller hva som gjør at Gelato stiller i en helt annen klasse enn vanlig iskrem både når det gjelder smak, konsistens og lidenskap? På min tur til Bologna fikk jeg et lite innblikk i Gelato-makerens hemmeligheter når jeg deltok i undervisningen på verdens eneste Gelato Universitet!


Ivrige studenter lærer kunsten å lage ekte Gelato!Og dette er slettes ikke tull! Like utenfor Bologna ligger verdens eneste Gelato Universitet hvor mennesker fra hele verden lærer kunsten å lage ekte Gelato!

Et fullt kurs går over 4 uker, og kan tas enten som en og en uke eller som 4 uker sammenhengende. Her lærer studentene alt fra hygiene, økonomi, oppskrifter, butikkdrift og ledelse, og kursene tar sikte på å gi studentene all den kunnskapen de trenger for å starte opp sin egen Gelato shop i sitt hjemland. Undervisningen foregår på flere språk i tillegg til italiensk, bl.a. engelsk, tysk, fransk og kinesisk.

Undervisningen foregår både i klasserom, på kjøkken og i en ekte Gelato-shop. 

Det å lage en perfekt gelato er så mye mer enn bare å måle opp ingredienser. Der er mange faktorer som må tas hensyn til for å få riktig smak og ikke minst sukkerinnhold, og der er derfor mange kompliserte utregningssteg for å komme frem til riktig sammensetning av ingrediensene for hver porsjon med Gelato og Sorbet som lages

Det måles og veies slik at ingrediensene til slutt blir til en perfekt Gelato

Ofte brukes fersk frukt i oppskriftene, og siden sukker- og syrenivået i frukt er svært ulikt må dette måles for hver enkelt porsjon. Deretter sammenstilles sukker- og syrenivå i frukten opp mot de øvrige ingrediensene, og mengden hvitt sukker som skal tilsettes regnes ut på bakgrunn av resultatet. Her går med andre ord ingenting på slump!

Deilige ferske jordbær! Som god Geloatomaker utnytter man sesongens råvarer på best mulig måte. 

Stoltheten over å servere en perfekt Gelato er selvsagt mer enn smak. Både konsistens og utseende er svært viktig. Etter at alle ingrediensene er målt opp og blitt blandet helles de i gelatomaskinen. (Siden det benyttes ferske egg i gelato må disse gjennom en pasteuriseringsprosess, der dette er påkrevet av myndighetene) Maskinen rører og kjøler ned blandingen, og etter 8-10 minutter kan Gelatoen trekkes ut av maskinen. Dette skal selvsagt også gjøres på en spesiell måte for å få Gelatoen lekkert dandert i beholderen.

Gelatoen trekkes ut av maskinen på en spesiell måte med en slikkepott, og plasseres i beholderne. 

Det er mange maskiner som trengs for å få den riktige kvaliteten på Gelatoen og ikke minst looken en skikkelig Gelato shop skal ha.  Fullfører man kursene og i tillegg kjøper maskinene av Carpigiani, som er både maskinprodusent og driver Gelato-universitetet, får man rabatt tilsvarende studiepengene. Dermed er det en vinn-vinn situasjon for både Carpigiani og studentene. Maskinprodusenten sikrer seg at utstyret blir benyttet og behandlet på best mulig måte for å lage den perfekte Gelato, og studentene får masse kunnskap

Oppstarten på en Gelatomakers dag er å lage de lyseste og minst smakssterke variantene først. Man starter dagen med vanilje og andre lyse varianter, så fruktvariantene i mørkere og mørkere farger, og avslutningsvis lages variantene med sjokolade. Har man nøtter i noen varianter lages disse som regel helt til slutt for å unngå at noen med nøtteallergi får spor av dette i sin Gelato. På denne måten unngår man mye ekstra tid i å rengjøre maskinen fullstendig mellom hver porsjon samt at kundene får uønskede allergireaksjoner.


Nylaget Gelato i lange baner! Siste uke i studieopplegget driver studentene denne Gelatoshoppen like utenfor Carpigiani Gelatouniversitetet. 


I en gelato shop har man ofte 12-16 ulike smaker hver dag. Gelato er ferskvare, noe som betyr at en porsjon må brukes innen ca. 4 dager, ellers vil gelatoen bli full av krystaller. Det er derfor viktig at man som produserer riktige mengde Gelato i forhold til kundemassen for at ikke masse skal gå til spille. "Gammel" Gelato kan benyttes i iskaker e.l. og mikses med andre ingredienser etter at den har startet krystalliseringen, men også her er levetiden begrenset.

Vi fikk selvsagt også prøve oss som Gelato-makere. Sjekk ut vår lille video fra en superkort karriere som Gelatomaker på Carpigianis Gelato Universitet i Bologna:


Likte du videoen? Abonner på vår YouTube-kanal her

Vil du vite mer om Carpigianis Gelato Universitet finner du mer informasjon her. 


Omvisningen på Carpigiani universitetet var en del av BlogVille programmet mitt når jeg besøkte Bologna i juni 2014. Alle betraktninger er mine egne og er helt uavhengig av det omtalte selskapet. 


Følg oss i sosiale medier:


Etiketter: , , , , , , , , ,