5 ting du bør gjøre i Bologna - reisetips Italia

Bologna er en vakker og varm by. Både når du vandrer i gatene og når du ser byen ovenfra preges fargepaletten av gule, oransje og rødlige toner. Det historiske sentrum av Bologna har, takket være et omfattende restaureringsarbeid som startet sent på 1970-tallet, mange godt bevarte historiske bygninger og ikke minst har de bevart store deler av den historiske sentrumskjernens struktur. De vakre overbygde arkadene foran de fleste husene er karakteristisk for Bologna, og gjør at en vandretur blir en hyggelig opplevelse nesten uansett vær. Man kan både søke ly fra den stekende solen eller man har tak over hodet hvis himmelen skulle åpne seg i en regnskyll.


Utsikt over Bologna
Om søndagene stenger byen de to mest sentrale shoppinggatene, Via Rizolli og Via dell'Indipendenza for biltrafikk, og dette gjør sitt til at det blir særs innbydende for rolige søndagsrusleturer. Stengingen av gatene gjør også at gatene våkner til liv på en annen måte enn de andre ukedagene, og du kan oppleve artig underholdning fra ulike gatekunstnere. De store kjedebutikkene er åpen også søndag, mens de fleste små butikkene og salgsbodene i bakgatene er stengt.Bologna er en universitetsby, og selv med sitt historiske utseende finner du raskt ut at byen preges av et ungt og urbant miljø. På ettermiddags- og kveldstid samles folk i de små, trange gatene i og utenfor barene for en aperitivo, en matbit og senere en øl eller to.

Livlige bakgater med cafeer, restauranter og masse mennesker

Har du planer om å besøke denne vakre byen er det enkelt å komme seg både til og fra. Bologna har internasjonal flyplass og er også et knutepunkt for 9 av de store toglinjene i Italia. Her er f.eks. direkte togforbindelse med highspeed tog fra Firenze, Milano, Roma og Bari, og ellers rekker du enkelt til og fra de fleste destinasjonene i Italia med de ordinære toglinjene.

Besøker du byen er det noen få ting du ikke bør gå glipp av. Her er min topp 5 liste over ting du bør oppleve i Bologna:

1. Nyt lokal mat og vin

Glem Spagetti Bolognese, det finnes ikke i Bologna. Spagetti Bolognese er egentlig avledet av den opprinnelige Tagliatelle Ragu, som består av fersk båndspagetti med en tomatisert kjøttsaus, drysset med Parmegiano Reggiano. Nyt gjerne din Tagliatelle Ragu sammen med et glass kald Lambrusco, som er en perlende rødvin produsert i distriktet.

Tradisjonell Tagliatelle Ragu servert med Lambrusco.

Det lokale utvalget av skinker, pølser og ost er heller ikke å forrakte. Ta det som et lett måltid eller del som en starter et variert utvalg av cold cuts og ost, og nyt folkelivet.

Ost, skinker og pølser i variert utvalg. Mortadellaen her er spesielt god. Nyyyyt! 

Glem ikke å bringe med deg smakene av Bologna hjem. Hos delikatessebutikken Tamburini finner du det meste av lokal mat og vin for salg i transportvennlige porsjoner og forpakning.

Etter et herlig måltid er det også godt med en aldri så liten porsjon med fersk italiensk iskrem eller Gelato. I Bologna finner du utallige små gelatoutsalg så det er lett å falle for fristelsen over hele byen.

2. Få overblikk 

For å virkelig nyte byen og dens varme farger bør du se den ovenfra. Ta en tur opp i det høyeste av de to søstertårnene som utgjør Le due Torri, Asinelli tårnet med sine 97,2 meter, og etter kun 498 trappetrinn du vil ha hele Bologna for dine føtter. Tårnet ble bygget tidlig på 1100- tallet, og det er ett av 20 bestående tårn i Bologna idag. I tidligere tider var det over 100 slike tårn spredd utover hele byen, men ulike branner, jordskjelv, dårlig vedlikehold og byutvikling har ført til en sterk reduksjon i antall.

Le due Torri - Det skjeve Garisenda tårnet til venstre og det høyeste Asinelli tårnet til høyre.

Gater på kryss og tvers sett fra Asinelli tårnet. 


3. Vandre gatelangs

Vandre gatelangs uten mål og mening, og gå deg vill i bakgatene i Bologna. Vakre smale gater går på kryss og tvers og innimellom åpner det seg opp små plasser hvor du gjerne finner en liten cafe eller en liten park. I mange av gatene finner du også små markeder og salgsboder med grønnsaker og ulike småvarer.

Mellom trange gater åpner det seg små, koselige plasser hvor folk nyter en kaffe eller en matbit.
Tidligere var kanalene i Bologna mer synlig og åpen. Idag er de fleste kanalene blitt overbygget, men det finnes fremdeles vakre små broer hvor du kan krysse åpne kanaler. Det er bare til å gå seg vill, så dumper du garantert over dem.

Kryss kanalene på flotte små broer

4. Se opp 

Sørg for å ikke glemme å se opp på din tur gjennom Bologna. Alle arkadene har vakre bygningsdetaljer og dekor som er vel verdt litt stiv nakke.

Vakre detaljer i taket på en av arkadene

Om ikke taket er dekorert finner du gjerne noen fine søyletopper å nyte...

Arkadene er ikke bare vakre inni, men utenpå også

5. Møt menneskene

Hvordan menneskene i en by er, preger ofte hvordan man opplever byens atmosfære og stemning. I Bologna er menneskene like varme som byens farger, åpne, inkluderende og interesserte. Innbyggerne i Bologna er stolte over byen sin og vil gjerne dele både erfaringer og anbefalinger. Snakk med, spør og få anbefalinger fra de lokale og opplev nye og spennende plasser hver dag. Vi fant blant annet en fantastisk restaurant litt bortgjemt og utenfor allfarvei via en lokal anbefaling, og det ble en av de beste måltidene våre under oppholdet. Prøv gjerne Drogheria Della Rosa du også for en matopplevelse utenom det vanlige.

Servicen og matopplevelsen på Drogheria Della Rosa var helt fantastisk bra

Følg oss i sosiale medier:

Etiketter: , , , , , , , ,