Reisetips New York - På oppdagelsestur i Grand Central Terminal

Utallige filmer og tv-serier har brukt Grand Central Terminal i New York som location for filminnspilling, og når man er i dette ærverdige bygget skjønner man godt hvorfor. Både innvendig og utvendig er er det mange muligheter for å utforske og oppdage nye lekre arkitektoniske detaljer og besøke spennende restauranter, utsalg og butikker.

Klokken på taket av informasjonen i Grand Central Terminal - New York
Den kanskje mest gjenkjennende detaljen i Grand Central Terminal er fra hovedhallen og er en firesiders klokke plassert på taket av informasjonen. Klokken er verdsatt til mellom 10 og 20 millioner dollar (!) delvis på grunn av materialene den er laget av, delvis på grunn av sin legendestatus. De fire hvite urskivene er laget i opalglass mens resten er av messing.

Det amerikanske flagget pryder hovedhallen
I hovedhallen finner vi også det Amerikanske flagget. Dette ble hengt opp noen få dager etter 11. september og terrorangrepet på World Trade Center. I det grønne taket sees detaljer av den astronomiske takdekoren som viser himmelen speilvendt og stjernene er i tillegg lett feilplassert. En av teoriene til dette er at dekoren ble basert på et middelalderkart over hvordan himmelen så ut fra Gud's synsvinkel. En annen er at maleren rett og slett har speilvendt bildet ved en feiltakelse.

Hovedhallen med klokken i midten og flagget til venstre i bygningen.
Hovedhallen er hektisk og stadig nye reisende og besøkende strømmer igjennom her. Den skal være den sjette mest besøkte turistattraksjonen i verden med ca. 21,6 millioner besøkende årlig!

Der ligger over 40 butikker og mange restauranter, kafeer, kiosker og et museum i bygningen. Under hovednivået finnes det bl.a. et nivåer med foodcourt som bl.a. huser den berømte østersbaren The Oyster Bar. Ellers har Grand Central Terminal hele 44 perronger og 67 spor fordelt over 2 etasjer. Buss og undergrunn er også tilknyttet sentralen.

En av de spennende tingene du også finner der er Grand Central Market, en lang markedshall med delikatesser, frukt og grønnsaker, kjøtt, ost og krydder. Her er det nytelse i lange baner for både øyet, ganen og nesen og det er en fryd å gå på smaks- eller handletur i markedet.

Grand Central Marked - delikatesser så langt øyet kan se

Kurver med fristende innhold står på rekke og rad langs de mange utsalgsstedene.

Linser og bønner i lange baner...

Krydderier fra alle verdenshjørner! Kjenner du den herlige duften?
Det dufter herlig i hele markedshallen og noen steder er det ekstra velduftende. Krydderområdet er et av de stedene med de mest eksotiske og spennende dufter, og man blir rent sulten av bare å gå forbi.

Klokken på utsiden av Grand Central Terminal
Utsiden av Grand Central Terminal huser også lekre detaljer og "hemmeligheter". Den store klokken på utsiden er intet unntak. Bak urviserne finnes verdens største Tiffany-glass (glassmosaikk) og klokken er omkranset av en skulpturgruppe som viser den romerske gudinnen Minerva og de greske gudene Hercules og Mercury. I sin tid var dette det største skulpturgruppering i verden med sine 14,6 meter høyde.

Dette var bare noe av alt det spennende du kan finne om du besøker bygningen. Fikk du også lyst til å gå på oppdagelsesferd i Grand Central Terminal nå? :)


Følg oss i sosiale medier:


Etiketter: , , , , , , , , , , , ,