Reisetips fra Brüssel - Belgia

Brüssel er EU-hovedstaden med det administrative sentrum for unionen, og har også hovedsete for mange internasjonale organisasjoner, bl.a. NATO. Brüssel er derfor preget av en meget internasjonal befolkning og miljø. Et internasjonalt forretningsmiljø med masse diplomater, politikere og forretningsfolk med høyerestående posisjoner har ført til at Brüssel for eksempel har den største tettheten av restauranter med Michelin-stjerner, og det er nok ikke rent få viktige avgjørelser som blir foretatt over forretningsmiddager i løpet av et år her i området.

Atomium. Ett av de mange landemerkene i Brüssel. Laget til Expo -58 
En av de mer spesielle bygningene i Brüssel er Atomium, en 102 meter høy bygning som er konstruert som et jernatom. Bygningen ble oppført til utstillingen Expo -58 i 1958. Alle kulene inneholder ulike utstillinger og andre offentlige områder, og de er forbundet inn mot den midterste kulen med heiser og rulletrapper. Fra den øverste kulen har man en spektakulær utsikt over hele Brüssel.

Sjokolade er et must når du besøker Belgia, og i Brüssels gater ligger sjokoladeutsalgene tett i tett. Kjøp med deg noen deilige praliner (fylt Belgisk sjokolade) og nyt til en kopp kaffe eller som dessert. Garantert suksess! Gallerie St. Hubert var Europas første shoppingarkade og inneholder idag 54 luxusbutikker med et utvalg mote, juveler, delikatesser og finere cafeer. Her finner du også det eldste sjokoladehuset i Brüssel, Neuhaus. Butikken stammer tilbake til 1857 og er kjent for bl.a. å ha funnet opp den belgiske sjokolade slik vi kjenner den idag med fylte sjokoladebiter eller praliner som det kalles, og ballotinen, gaveeskene som den belgiske sjokoladen ofte blir solgt i.

Fronten på Nauhaus

Hovedinngangen til Gallerie St. Hubert

Hovedinngangen til Gallerie St. Hubert finner du fra Rue du Marche aux Herbes. I dette området ligger også shoppinggater med et stort utvalg butikker, restauranter og kafeer. Ikke langt fra finner du også Grand Place og Manneken-Pis. Går du inn hovedinngangen og følger galleriet til du kommer til tverrgaten Rue des Bouchers og tar til venstre nedover denne, kommer du til restaurantgate nr. 1. Gaten slynger seg smalt nedover og det er spisesteder på begge sider tett i tett. Her er det bare til å velge og vrake med begge hender. Sjømaten er spesielt god her og vær oppmerksom på at en lunsj plutselig kan vare i timesvis i dette hyggelige området :)

Rue des Bouchers
For en ekstraordinær middagsopplevelse på kveldstid bør du prøve Belga Queen. Restauranthuset Belga Queen holder hus i et fasjonabelt bygg fra 1700-tallet i Rue Fosse aux Loups. Bygget har tidligere fungert som både hotell og bank, og nå endelig som restauranthus.

Detalj fra taket inne på Belga Queen

Belga Queen består av både en stor restaurant, en østersbar, en ølbar med over 500 ulike øltyper og en club i underetasjen med egen cigaravdeling med stort utvalg Havana cigarer. I ankomstområdet finner du også en liten champagnebar. Her er det altså duket for en helaften i ett og samme hus.

Slett ikke feil å avslutte måltidet med en tur i Champagnebaren

Belga Queen er preget av kunst og dekor over alt, men det mest spesielle med stedet må være toalettene. Hele toalettområdet ligger bakom store, tunge gardiner like innenfor restaurantsalen, og her er det kun gjennomsiktige glassvegger som skiller både båsene og herre/dame fra hverandre. Med gjennomsiktige toaletter som skifter farge/blir ugjennomsiktig når man låser døren.

"Must see" i Brüssel er selvsagt Grand Place og Manneken-Pis. Grand Place er på Unesco verdensarvliste og består av en stor åpen plass omkranset av pompøse bygninger i bl.a. gotisk og barokk-stil. Grand Place ble bombet og nesten helt utslettet av de Franske styrkene i 1695, men på bare tre år ble hele plassen gjenoppbygget og fremstår derfor slik den står idag.

Alle bildene er fra Grand Place


Manneken-Pis er velfotografert og dokumentert landemerke i Brüssel. Manneken-Pis er en liten bronsestatue fra 1800-tallet som står og tisser i en fontene. Selve statuen er ganske liten og står plassert i en fontene på et gatehjørne bakom høye gjerder. Figuren har etter sigende over 800 ulike antrekk og kles til stadighet opp til merkedager og anledninger. Bli derfor ikke overrasket om den er utkledd når du besøker Brüssel. Souvenirer av eller med Manneken-Pis kan selvsagt kjøpes overalt!

Den lille, men berømte Manneken-Pis

Manneken-Pis er kledd opp for anledningen. 
Følg oss i sosiale medier:

Etiketter: , , , , , , , , , ,