Gatelangs i sjarmerende Maastricht - Nederland

Maastricht er Nederlands eldste og sørligste by og ligger like ved grensen mot både Belgia og Tyskland. Byen er delt i to av elven Maas og har flere broer som binder de to delene sammen. På den vestlige siden av Maas ligger gamlebyen og middelalderdelen av Maatsricht. Det er her du finner det meste av shopping, restauranter, kafeer og utesteder samt masse flotte bygninger og store åpne plasser.

Utsikt mot gamlebyen med de historiske byggene på rad og rekke
En av de eldste bygningene i Nederland er den romersk-katolske St Servaabasiliek (Basilica of Saint Servatius) som ligger sentralt til i gamlebyen ved byens hovedtorg Vrijthof. På bildet over sees den som de to fremste tårnene ca. midt i. Det røde tårnet til venstre tilhører den gotiske protestantiske kirken St Janskerk (church of Saint John).

Foran kirkebyggene ligger byens hovedtorg, Vrijthof. 
Midt imot hovedtorget og kirkebyggene finnes uterestauranter på rad og rekke. I gatene bakom her ligger det også masse barer og nattklubber for de som har lakenskrekk, og ellers koselige trange handlegater med små butikker.

Uterestaurantene er fulle av gjester både på dagtid og kveldstid. Skulle det komme en skur slås parasollene opp og takene rulles ut. 
Koselige brosteinsbelagte handlegater i gamlebyen
På den østlige siden av Maas finnes bl.a. jernbanestasjonen og en del flotte hoteller og restauranter samt kino, museer og andre kulturtilbud. Det er en hyggelig del å vandre i, og veldig ulik gamlebyen. Boligområdene er forseggjorte med hyggelige gatetun, flotte bygninger og koselige balkonger.

Jernbanestasjonen og jernbaneområdet i Maastricht.

Hyggelige boligområder med flotte balkonger i den østlige delen.
Maastricht er en av de byene du bør oppleve til fots eller fra et sykkelsete, så husk gode sko for lange spaserturer. Legg merke til at det sykles over alt og at du ikke må gå i sykkelstiene/feltene. Pass deg også for syklister når du krysser gaten, for de stopper ikke!

En av broene som binder sammen byen over elven Maas
En lur ting å gjøre i Maastricht er å orientere deg om hvilken rute du må gå/avstand hjem til hotellet igjen etter shopping eller en sen kveld på byen. Ikke sats på at det kommer en taxi forbi som kan ta deg til døren. Vi så faktisk ikke en eneste taxi på kveldstid den helgen vi var der, så det ble mye gåing både med gode og ikke fullt så gode sko :)
Langs elvebredden finner man også koselige kafeer og restauranter.
Der arrangeres guidete turer med elvebåter både på formiddag, ettermiddag og kveldstid. Her kan du oppleve Maastricht fra en annen vinkel enn til fots gatelangs. Kombiner gjerne med lunsj eller middag for å slå flere fluer i en smekk. 

Broene og gatene for øvrig er tilrettelagt for syklister. Trillerenner ved siden av trappene er helt vanlig.

Detalj fra et av de mange kirketårnene i gamlebyen. 
Med et enkelt turistkart eller kart på mobilen er det enkelt å finne frem i Maastricht, og det er en artig og innholdsrik by å gå på oppdagelsesferd i. Den er forholdsvis liten og kompakt og lett å finne frem i, så det skal godt gjøres å gå seg helt bort :)


Følg oss i sosiale medier:

Etiketter: , , , , , , , ,