Paros - et godt utgangspunkt for øyhopping i Hellas


Paros er den øyen i Kykladene de aller fleste øyloffere er innom på sin reise. Tar du ferge fra Pireus er Paros første stopp på en god del av rutene. Øyen er vel verdt å besøke, og selv om den ikke er så stor, er det masse spennende og variert å oppleve.


Køen på kaien i Parikia

Parikia er den første landsbyen/tettstedet du møter på Paros, og den er også øyens hovedlandsby. Her legger ferger og speedbåter til kai før de haster videre enten mot fastlandet eller øyene omkring, og kaiområdet er nok det mest hektiske, innholdsrike og støyende i Kykladene.

Havnen i Parikia, Paros
Parikia er spennende både på dagtid for shopping og på kveldstid for et pulserende folkeliv på restauranter, kafeer og nattklubber. Her er koselige trange gater med små butikker og restauranter, en flott sjøfront med spisesteder og butikker på rad og rekke og både badestrender og severdigheter innen grei gåavstand. Med andre ord, i Parikia er man midt i øyhoppingens "hovednerve". Har du tenkt å overnatte i Parikia finner du deg enkelt en overnattingsplass blant de mange tilbyderne på kaien. Det er faktisk helt umulig å ikke bli tilbudt overnatting når du ankommer. Her er et stort utvalg tilbydere med leiligheter og rom på hele Paros samt Antiparos, den lille idylliske naboøyen.

Små, koselige gater i Parikia

Naoussa ligger nord på Paros og har bl.a. en flott seilbåthavn. Både prisnivå og standard ligger noe høyere her enn øvrige steder på Paros, men så er Naoussa helt utrolig idyllisk! Tett i tett i havneområdet ligger det kafeer, butikker og restauranter med noe for enhver smak, og bakom finner du trange gater på kryss og tvers med spennende småbutikker og en lang restaurantgate. Spesialiteten på matsiden i Naoussa er helt klart sjømat. De mange små sjømatrestaurantene som brer seg utover langs hele kaien er stort sett full på sen kveldstid, så hvis du vil ha et bedre måltid her bør du være tidlig ute. Legg merke til at både prisnivå og kvaliteten er høy på disse plassene.

Havnen i Naoussa by night
I Naoussa er det kun en liten bystrand som mest de lokale benytter, men det går badebåter til noen av Kykladenes mest spesielle badeplasser og øyens eneste badeland jevnlig fra havnen. Kolymbitres-stranden er kjent for artige myke steinformasjoner, og her kan du finne din egen bittelille strand mellom klippene. Stranden er stille og rolig og passer godt for barnefamilier. Monastiri-stranden er en litt mer partystrand enn Kolymbitres. Her får du servering ved strandstolen, her er vannsport tilgjengelig og musikken fra strandcafeen høres over hele området.

Piso Livadi ligger på østsiden av Paros, med utsikt mot Naxos. Dette er en kjempekoselig liten plass med begrenset utvalg av butikker, restauranter og overnattingsplasser, så tenker du på et overnattingstopp her kan det være lurt å bestille på forhånd eller i havnen i Parikia.

Fra Logoras-stranden
Du finner en liten ubetjent bystrand med veldig finkornet sand i Piso Livadi, men kun noen minutters gange mot syd ligger Logoras-stranden med både solstolutleie og hotell med strandrestaurant. Restauranten Fisilanis serverer et godt utvalg av herlig tradisjonell gresk mat, og har noen plasser på stranden reservert spesielt for spisegjester.

Fra kaipromenaden i Piso Livadi
Lefkas ligger omtrent midt på øyen og har en storslått utsikt mot en stor dal som strekker seg nordvest. Det er en sjarmerende landsby som klamrer ser fast oppover fjellsiden. Det er en flott landsby for litt ettermiddagshopping eller bare for å få et avbrekk fra sol og strand.

Utsikt fra Lefkas
Paros byr i tillegg på masse spennende ting å oppleve. På sydsiden av øyen finner du Sommerfulgdalen, et lite skogholt hvor det "yrer" av sommerfugler grunnet en liten kilde og noen spesielle trær som vokser akkurat der. Det er tett vegetasjon men tillaget med fine turstier i området slik at man kan gå rundt og se på sommerfuglene. Kiting, surfing, dykking og vannsport kan du både lære og oppleve på blant annet Golden Beach og New Golden Beach på østsiden og vil du oppleve litt historie kan du oppsøke de antikke marmorgruvene på Paros hvor noe av den fineste marmoren i sin tid ble utvunnet.


Inngangen til marmorgruven
Dette er bare litt av det du kan oppleve på Paros, så bruk gjerne litt mer tid enn du planla på øyen for å få med deg alt det spennende og varierte Paros byr på.

God tur! :)Følg oss i sosiale medier:

 

Etiketter: , , , , , ,