Reisebrev fra Praha: del 1

Praha er en spennende og vakker by og passer perfekt for en hyggelig langweekend. Vandrer du gatelangs i Praha får du en god blanding av historie, kultur og opplevelser, og man trenger ikke å være spesielt arkitekturinteressert for å bli overveldet av alle de vakre bygningene. Dette reisebrevet kommer til å omhandle det historiske området fra Stare Mesto, gamlebyen, til Praha-borgen.

Melantrichova - en av de mange hyggelige gatene i Stare Mesto, gamlebyen.

Bare rundt torget i Stare Mesto, gamle byen, finnes det et uttall av stilarter og utsmykninger; gotiske hus, renessansefasader med sgraffito, barokke fasader og art nouveau-utsmykninger. Det gamle Rådhuset er et godt eksempel på sammenblanding av stilarter og uttrykk, og det astronomiske uret på veggen er en attraksjon i seg selv.

Hver hele time passerer de tolv apostlene de to urskivene på det astronomiske uret. Turistene stimler sammen for å få med seg begivenheten

Fra tidlig morgen til sen kveld markeres hver hele time ved det gamle Rådhuset. Trompetisten øverst i tårnet spiller i alle fire himmelretninger til stor applaus fra turistene nedenfor.

Det spilles på alle sidene av tårnet hver hele time til stor applaus.

På Stare Mesto finnes også den vakre Vår Frue av Tyn-kirken. Den har to 80 meter høye tårn med spir i gotisk stil fra 1500- tallet og barokkfasade fra 1600-tallet.

Vår Frue av Tyn-kirken

Prahas mest kjente landemerke er Karlsbroen som krysser elven Vltava like vest for Stare Mesto. Broen er fra 1357 og var i århundrer den eneste bindeleddet over elven. På hver side av broen står der 30 helgenstatuer og i hver ende er det et brotårn. Turistene valfarter over her stort sett hele døgnet og det er både gatemusikanter, dukkespill, karikaturtegnere og masse annen turistrettet aktivitet på broen som skaper liv og røre.

Brotårnet på "bysiden" av Karlsbroen. 

Krysser du Karlsbroen kommer du inn i et utrolig koselig område med trange gater og små butikker og restauranter tett i tett. Først i gaten Mostecka nærmest Karlsbroen så i gaten Nerudova litt lenger oppover mot borgen.

Den koselige gaten Nerudova med butikker og restauranter på rad og rekke

Veien fører deg videre opp mot borgen og bl.a. landets største gotiske kirke, St. Vitus-katedralen. Fra toppen av borgen har du en fantastisk utsikt ned mot gamlebyen og sentrum! Regjeringen holder også til oppe på borgen i Det gamle kongeslottet, og i Nasjonalgalleriet finner du en stor samling med gammel europeisk kunst.

Utsikt fra borgen!

Utsikt fra borgen!

Et godt tips for en dagsaktivitet er å leie en åpen bil med innlagt sightseeing i sentrum før man ender opp på Hrdanskeplassen på borgen. Deretter kan man oppleve bl.a. Prahaborgen, St. Vitus-katedralen og Strahov-klosteret før man spaserer nedover mot Karlsbroen. Ikke glem å stoppe på en av de koselige kafeene eller restaurantene for en matbit på veien nedover!

Lei en bil med sjåfør og få en opplevelse utenom det vanlige!

Vi leide bil med sjåføren Jan, og fikk oss en liten times sightseeing med Jan som guide i åpen bil rundt i Prahas gater før han kjørte oss opp til borgen. Utrolig artig!

Gå inn på websiden hans for informasjon om hvordan du også kan oppleve Praha fra en liten rød "Bestemor Duck"-bil! praguechaffeurs.com

Dette er bare en liten brøkdel av alle de opplevelsene som står i kø i vakre Praha. I neste reisebrev anbefaler vi noen av byens mest spennende og spesielle spisesteder...heng med! 

Følg oss i sosiale medier:

Etiketter: , , ,